32. És ha nincs is hatása?

Sokszor írtam már, hogy Toulouse hatásairól csak találgatni lehet – legalábbis ameddig nincsenek konkrét számok a kezünkben. Most vannak, és úgy tűnik, Toulouse hatása limitált a választók fejében.

1) A franciák által legfontosabbnak ítélt kérdések továbbra is gazdasági jellegűek, ahogy korábban is. A biztonság csak nyolcadik (!) a sorban. Hiába kedvező tehát (elvben) a security-téma Nicolas Sarkozy számára, úgy tűnik, a franciáknál jelenleg más számít prioritásnak. Egyes elemzések szerint ezzel is magyarázható Jean-Luc Mélenchon előretörése – ő ugyanis megmaradt a gazdaság témájánál.

2) Ugyanakkor további mérések azt mutatják, hogy tényleg szűkül az olló a két nagy jelölt között az első fordulóban, miközben a második fordulóban néhány pontos különbséggel továbbra is a szocialista Hollande győzedelmeskedne. Kérdés, hogy Sarkozy képes-e e tendenciát tartóssá tenni és a maga javára fordítani? (Most még ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, mert elemzői értékelések szerint a záruló olló technikai jellegű is lehet, mivel már nem mérik például Dominique de Villepin támogatottságát, akinek nem sikerült begyűjtenie az induláshoz szükséges aláírásokat.)

Szóval csak egy igazán alátámasztott megállapításunk lehet ezen a ponton: figyelnünk és várnunk kell.

Kommentek

Kommentek