Végre csökken a francia munkanélküliség, de a munkaerőhiány is nagy probléma

A munkanélküliség 9 százalék alá csökkent Franciaországban tavaly az utolsó negyedévében, a mutató 2009 óta nem volt ilyen alacsony – derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtöki jelentéséből.

Franciaország tengerentúli területein 8,9, míg az anyaországban jelenleg 8,6 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami egy év alatt több mint egyszázalékos csökkenést jelent.

Bruno Ducoudré, a francia gazdasági konjunktúrák francia megfigyelő intézetének (OFCE) közgazdásza szerint 2017-ben a tömeges munkahelyteremtésnek köszönhetően indult meg a munkanélküliség csökkenése.

A magánszektorban létrejött munkahelyekről kedden megjelent statisztikák szerint a francia munkaerőpiac felgyorsult: 2017-ben 253 ezer új munkahely jött létre, elsősorban a szolgáltató szektorban.

Franciaországban tavaly 1,9 százalékos volt a gazdasági növekedés, ami hatéves csúcs.

Emmanuel Macron államfő megválasztásakor azt ígérte, hogy ötéves mandátuma végére 7 százalékra csökkenti a munkanélküliséget, amely egy évtizede stagnált 10 százalék körül.  

Benjamin Griveaux kormányszóvivő elmondta: a gazdasági környezet a reformoknak köszönhetően kedvezőbb lett, és a beruházások területén is kézzelfoghatóak az eredmények.

A munkaerőpiac rugalmassá tételét célzó munkajogi reform után a kormány megkezdte az egyeztetéseket a szakképzés reformjáról, amelynek célja, hogy a vállalatok könnyebben találjanak az igényeiknek megfelelő munkaerőt.

(Szöveg: MTI, kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek