biden-macron-usa-franciaorszag

Biden és Macron: és most? (Cikkem a 24.hu-nak)

A Müncheni Biztonsági Konferencián Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia elnökök, továbbá Angela Merkel német kancellár a transzatlanti kapcsolatok jelenéről és jövőjéről beszéltek. Ezek alapján úgy tűnik, Joe Biden hivatalba lépésével kicsit más lesz Európa és Amerika viszonya, de szó sincs arról, hogy radikálisan új korszak kezdődne a két kontinens viszonyában. Ez a francia elnök európai programjának esélyei szempontjából igazán érdekes: azt történetesen Trump nyers stílusa hatékonyabban segíthette volna. Úgy tudni, Macron mindazonáltal arra jutott, inkább Biden elnökségének örülne.

Barack Obama, s előtte George W. Bush is sokszor elmondta, hogy Európának többet kellene tennie a saját védelméért. Emlékezetes, miként érveltek az iraki háború egyes hívei a 2000-es évek elején, mondván, Európa jólétét az amerikai védőernyő biztosítja, s az európaiak csak azért lehetnek ennyire szociálisak és „örök béke” hívők, mert Amerika védelmét élvezik. Mire tehát elértünk Donald Trumphoz, aki nehezen mondta ki, hogy kötelezőnek gondolja az észak-atlanti (NATO-) szerződés 5. cikkelyét, a kölcsönös védelmi klauzulát, a probléma és a konfliktus tökéletesen ismert volt.

A trumpi „kellemes mellékhatások”

A trumpi stílus és a kapcsolódó nyomatékosítás (például a németországi csapatkivonás ígérete) viszont nagy különbségnek bizonyult Bush-hoz vagy Obamához képest. Európa vezetői először érezték igazán nyomás alatt magukat, ami nemcsak a költések növelésére, hanem arra is bátorította őket, hogy elmélyítsék az együttműködésüket a NATO keretein kívül is (pl. Európai Védelmi Alap, állandó strukturált együttműködés – PESCO, Európai Intervenciós Kezdeményezés – EI2). Emmanuel Macron francia elnök számára az európai ijedtség különösen hasznosnak tűnt a saját tervei és víziója szempontjából. Ki is használta a „kellemes mellékhatásokat”, hogy nyomást gyakoroljon az európai – gazdasági, technológiai, védelmi stb. – szuverenitásról szóló programja megvalósítása érdekében.

A cikk folytatása a 24.hu Europoli rovatában olvasható.

Ha nem akarsz lemaradni a további részekről, ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

 

* indicates required



Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

(A kiemelt kép forrása a pixabay.com.)

Kommentek

Kommentek