105. Nagyhatalmi villantás

Miközben százezrek tüntettek a melegházasság ellen Párizsban, a világ nyilvánosságát inkább egy másik téma foglalkoztatta: Franciaország Maliban és Szomáliában történt (katonai) beavatkozásai. Bár egyik hadművelet sem alakult terv szerint, a nemzetközi közvélemény, és ami még fontosabb, a haza politikai elit szinte egy emberként áll az ügy(ek) mögött. Egyelőre.

A Mali északi részét fenyegető iszlamistákkal szembeni francia beavatkozás olyan értelemben nem önkényes, hogy a mali kormány kifejezetten kérte azt (és meg is köszönte), továbbá számos nemzetközi szereplő is felszólított rá (ideértve az Afrikai Unió elnökét és az ENSZ Biztonsági Tanácsát).

A francia elnök világossá tette, hogy a hadműveletek addig tartanak majd, amíg az szükséges, vagyis nincsen szó gyors “odamegyünk-elintézzük-kivonulunk” hadműveletről (noha a hadművelet célja a várható afrikai erők megtámogatása, érkezésük előkészítése, ami azért jó esetben nem sokéves projekt kellene, hogy legyen).

Franciaország számára a rendrakás nemcsak nemzetközi tekintélye miatt, hanem belbiztonsági-nemzetbiztonsági okokból is fontos: az északi iszlamisták jelentős része beszél franciául és rokonokkal bír Franciaországban, ráadásul bizonyítható mozgások is történtek az iszlamista táborok és Franciaország között. Az sem elhanyagolható kérdés, hogy Mali számos természeti erőforással, többek között urán-lelőhelyekkel is rendelkezik, amelyek fontosságát nyilván nem szükséges külön ecsetelni.

A francia politikai elit szinte teljes spektruma támogatta a hétvégi nyilatkozatok szerint Hollande elnök beavatkozási döntését, ideértve a parlamenti ellenzék két legerősebb emberét, Jean-François Copét és François Fillont, továbbá a parlamenten kívüli Nemzeti Front elnökét, Marine Le Pent is. Mindössze a baloldal baloldalán hallatszott néhány elégedetlenkedő hang (pl. Jean-Luc Mélenchoné és néhány trockista-kommunista párté), akik elsősorban az előzetes felhatalmazás hiányát kérték számon az elnökön (néhány nappal később egy volt miniszterelnök, az iraki háború nagy ellenzője, Dominique de Villepin publikált egy írást, melyben gyakorlatilag elvi alapokon elítélte a beavatkozást). Tudni érdemes azonban, hogy formálisan nem háborúról, hanem külföldi hadműveletről van szó, amelyről az elnök és a kormány saját hatáskörben dönthet (négy hónapon túl viszont szükséges a parlamenti hozzájárulás).

Néhány nap után úgy tűnik, hogy az “amíg szükséges” nem feltétlenül lesz rövid idő – ha az évek nem is, de a négy hónap még összejöhet. Meg nem nevezett kormányzati források szerint a franciákat komolyan meglepte, hogy az iszlamisták milyen modern fegyverarzenállal rendelkeznek és mennyire erősek – úgy tűnik, hogy sikerült hozzájutniuk a volt líbiai diktátor katonai felszereléseinek egy részéhez. Mindeközben számos afrikai ország ajánlott fel embereket a hadművelethez, Nagy-Britannia továbbá logisztikai, az Egyesült Államok pedig hírszerzési és logisztikai segítséget ígért vagy mérlegel.

A hadműveletek megindításával párhuzamosan Franciaországban megerősítették a terrorelhárító Vigipirate-terv alkalmazását, mely továbbra is piros fokozatban, de fokozott intézkedések mellett működik. A döntés nem minden alap nélküli, hiszen egyes iszlamista csoportok máris fenyegetik a francia érdekeltségeket és a francia állampolgárokat.

Bár az eddigi reakciókat látva klasszikus belpolitikai vita nem várható a beavatkozás kapcsán, lehetnek a dolognak belpolitikai következményei. A New York Times – álláspontom szerint helyes – elemzése szerint Hollande elnök imázsát is érdemben érintheti a beavatkozás, mivel egy olyan elnök hozott gyors és határozott döntést, akiről eddig az a kép élt, hogy bizonytalan és a tej is megalszik a szájában. Különösen annak fényében releváns ez az értelmezés, hogy Hollande a hétvégén nemcsak a Maliban történt hadműveletekre adott parancsot, hanem sor került egy másik súlyos, szomáliai túszmentő beavatkozásra is, melynek során vélhetően nemcsak maga a túsz, hanem francia kommandósok is meghaltak.

Persze van itt számos egyelőre megválaszolatlan kérdés is. Ha Hollande ezúttal erősnek és határozottnak tűnik is, hogy reagálnak majd a franciák a katonai veszteségekre, a konfliktus elhúzódása esetén ott állnak-e majd az elnök mögött? Meddig marad meg a politikai osztály majdnem egységes kiállása? Hogyan lesz képes Hollande elnök Mali után újrafogalmazni Franciaország Afrika-politikáját – azt a politikát, amelyet ellenzékben és elnökjelöltként még annyira kritizált? Ma ezek a kérdések csak mintegy mellékesen jelennek meg a tudósításokban, de nincsen okunk feltételezni, hogy az idő múlásával ne kapnának egyre nagyobb teret.

Kommentek

Kommentek