108. “Minket senki sem szeret?”

A tegnapi bejegyzésben szó volt arról, hogy manapság mainstream dolog Franciaországot kritizálni gazdasági, társadalmi és egyéb okokból – a jelenségnek már neve is van a francia sajtóban: France-bashing (Franciaország ócsárlása). Korábban az Hollande-bashing volt a divat, igaz, azt házon belül végezték a francia hetilapok. Felmerül a kérdés, hogy mennyire igazságos ez a jelenség?

Tényleg akkora katasztrófa-e Franciaország, amekkorának egyes sajtóorgánumok beállítják, vagy amekkorának egyes cinikus hangvételű kritikák előadják? A január 21-ére dátumozott Le Monde-ban

Lehetséges, hogy ez mind így van. Lehetséges, hogy egyes kritikák túlzóak. Ugyanakkor széles körben elismert tény, hogy Franciaországnak komoly versenyképességi problémái vannak, és gyakran nem hallani mást a politikai elittől, mint hogy mit miért nem lehet megoldani, mit miért nem lehet így vagy úgy megcsinálni. Ha igaz az, hogy a gazdasági fundamentumok nem olyan katasztrofálisak, mint az ezekről szóló diskurzus, akkor nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy a francia gazdaságnak rossz az imázsa – márpedig tudjuk, hogy a gazdaság sok esetben kifejezetten pszichológia és bizalom, nem pedig tények dolga.

Igaz ez a politikára is. Franciaország számos társadalmi-politikai kihívással bírkózik, amelyekre a jelenlegi kormánytöbbség nem tud igazán lelkesítő, jól kommunikálható válaszokat adni – s legyünk őszinték, Nicolas Sarkozy távozása óta az ellenzék sem jeleskedik kreativitásban (bűnbakképzésben esetenként annál inkább). Gyakran olyan megoldásokat látunk-hallunk a francia politikai elittől, amelyek akár a Mitterrand-korszakban is elmehettek volna – pedig azóta eltelt vagy harminc év, leomlott a berlini fal, kitört valami globalizációnak nevezett izé, 27-28 tagúra bővült az Európai Unió, átrendeződött a világgazdaság, volt egy kisebb globális válság. Ilyen apróságok.

Franciaország imázsa nem fog addig javulni, amíg a politikai elit ismét nem hiteti el a világgal, hogy Franciaország megértette az idők szavát; sőt, kifejezetten élére áll a változásoknak úgy, ahogy tette a nagy francia forradalom idején, a III. köztársaság idején vagy éppen a gaulle-ista korszakban. A “francia modell” lényege az elmúlt kétszáz évben a nemzeti-köztársasági értékekhez kőkeményen ragaszkodó, de rugalmas és bátor változás volt: akik ma kritizálják a franciákat, nem azt kérdezik-e, hogy hol a régvolt dinamizmus, miért ez a mártír-pozícióba fagyott mozdulatlanság?

Ez ilyen egyszerű, és ilyen bonyolult. Nem arról van szó, hogy mindenki szereti ócsárolni a franciákat, hanem arról, hogy a franciáktól ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy vezetik a népet, esetenként a világot a barrikádokon. És igen, néha kiábrándító azt látni, hogy a nagy francia forradalom és de Gaulle országa ma nemhogy vezetni nem tud, de még a saját útvonalát sem képes előre megtervezni. Kéretik ennek fényében értelmezni a sajtó esetenként túlzó kirohanásait. Mindez nem ócsárlás, hanem elvárás: egy nagy ország viselkedjen is nagy országhoz méltóan.

Kommentek

Kommentek