114. Egy normális párt?

Egy friss közvélemény-kutatás szerint egyre többen értenek egyet a Nemzeti Front (FN) nézeteivel. Még mindig eredményesnek tűnik tehát Marine le Pen “megszelidítési” stratégiája, bár azért nem mindig sikerül tartani a vonalat. A francia sajtó normalizálódásról és banalizálódásról beszél.

A számok

A TNS-Sofres intézet szerint a megkérdezettek 32%-a ért egyet az FN eszméivel. 35% egyetért a párt megállapításaival, a megoldási javaslatokkal viszont nem; továbbá 12% támogatja a megállapításokat és a megoldási javaslatokat is. Fontos felhívni a figyelmet, hogy mindegyik arány nőtt a korábbiakhoz képest, de hibahatáron belül, 1-2%-kal, így elsősorban a növekedési tendenciát érdemes figyelni.

Ami viszont érdemben, 6 ponttal csökkent: most csupán a megkérdezettek 47%-a gondolja úgy, hogy az FN veszélyt jelent a demokráciára. 35% szerint a párt képes arra, hogy részt vegyen a kormányzásban (4 pontos emelkedés). A pártelnök imázsa úgyszintén érdekes adalékokkal szolgál: 49% gondolja úgy, hogy Marine Le Pen érti a franciák napi gondjait, és 53% szerint a saját táborán túl is képes egységet teremteni.

És a számok lehetséges értelmezése

A Le Figaro című jobboldali napilaban Sylvain Crépon szélsőjobb-szakértő értelmezte a kutatás eredményeit, ő a következő főbb megállapításokat tette a számokkal kapcsolatban:

  • Elsősorban az az újdonság, hogy a választások után nem csökkentek a fenti “egyetértési” arányok.
  • A párt “normalizálódása” egyszerre köszönhető Marine Le Pen személyének, az antiszemitizmussal való szakításnak, illetve az UMP stratégiájának.
  • A párt helyi, lokális beágyazottsága továbbra is gyenge.
  • 2014 esély lehet a pártnak, továbbá 2017 is jól sikerülhet, ha a gazdasági helyzet változatlan, és az UMP nem képes megoldani a belső ügyeit.
  • Bár többen tartják Marine Le Pent kormányképesnek, mint korábban, az FN-nek valójában nincsen kormányzati tapasztalata, kultúrája, és a számok alapján ezt az emberek is tudják.

Kommentek

Kommentek