140. Alkotmányos és hatályos

Péntek este végleg eldőlt, hogy a meleg párokat (majdnem) ugyanazok a jogok illetik meg Franciaországban, mint a heteroszexuális párokat, tekintettel arra, hogy az Alkotmánytanács visszapattintotta az ellenzők összes érvét és alkotmányosnak nyilvánította a házassági egyenlőségről szóló törvényt.

Alkotmányos és hatályos

Péntek este nyilvánosságra került határozatában az Alkotmánytanács kimondta, hogy a házassági egyenlőség semmilyen alkotmányos alapelvbe nem ütközik (vagyis a törvényhozó döntése, hogy engedélyezi-e, és azt a Tanács nem értékelheti). A testület arra is rámutatott, hogy törvény, bár megnyitja az örökbefogadást az azonos nemű párok előtt, nem hoz létre semmiféle “jogot a gyermekhez”. Az Alkotmánytanács hangsúlyosan aláhúzta, hogy az örökbefogadás általános feltétele a gyermek érdekének a figyelembe vétele, és ez a kitétel mind a hetero-, mind a homoszexuális házaspárokra érvényes (visszapattintotta a testület továbbá a biológiai leszármazás és az örökbefogadás viszonyát feszegető kritikákat is).

François Hollande köztársasági elnök már szombat reggel alá is írta, ki is hirdette a jogszabályt, aláhúzva, hogy a vitának vége, és mindent meg fog tenni, hogy a törvényt egész Franciaország területén alkalmazzák és tiszteletben tartsák.

Új frontok, új viták

Ez nem jelenti azt, hogy mindenki belenyugodott a helyzetbe: május 26-án például ismét tüntetésekre kerül sor, és nagyon úgy tűnik, hogy a Frigide Barjot-féle házasság-ellenes mozgalom intézményesülhet a közeljövőben, s akár jelölteket is állíthat a 2014-es helyhatósági választásokon. Az persze már egy más kérdés, hogy képes lesz-e a mozgalom annyira kiszélesíteni az érdeklődési palettáját, hogy ez a választópolgárok számára is igazán vonzó lehessen…

A pártpolitikai arénában a jobboldal, különösen annak vezető ereje, az UMP a törvény “újrarásáról”, eltörléséről beszél. Világos ugyanakkor, hogy a dolog nem lesz könnyű, hiszen az eltörlés, újraírás innentől kezdve rengeteg szerzett jogot érinthet (ha pedig nem visszamenőleges hatállyal érvényes az “újraírás”, akkor pedig felmerül a diszkrimináció problémája: ha a 2016-ban házasodott Jean és François élvezheti a házasság nyújtotta védelmet és jogokat, akkor a 2018-ban összekerült Louis és Georges miért nem?).

Végül pedig, a melegek jogaiért küzdő szervezetek sem maradéktalanul boldogok, ők a mesterséges megtermékenyítés megnyitását követelik a meleg házaspárok számára (a jobboldal pedig attól fél, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezheti erre Franciaországot, mivel a házasság engedélyezésével nagyon egyértelmű lett a leszbikus párok és a heteroszexuális párok közötti kettős mérce). Hozzá kell tenni, hogy ez a jog már ma is csak pénzkérdés: akinek van miből, az már most is megoldja a procedúrát külföldön, elsősorban Belgiumban.

So stay tuned. Folytatás következik.

Kommentek

Kommentek