185. Mi az a Vigipirate-terv?

Sokan a Vigipirate-kulcsszóra keresve bukkannak erre a blogra, úgyhogy közkívánatra íme néhány szó arról, hogy mi is ez az elhíresült biztonsági program, hogyan működik, és mit változtattak rajta a közelmúltban.

A terv születése

A terv eredeti formájában 1978-ban, még Valéry Giscard d’Estaing elnöksége alatt jött létre. A kontextus természetesen a nemzetközi terrorizmus elleni védekezés, illetve részben az illegális bevándorlástól való félelem, egészen pontosan annak kontrollálhatatlansága.

A Vigipirate célja értelemszerűen a francia terület, kritikus infrastruktúra, egészségügy, közlekedés, energiaellátás stb. működésének megvédése, az állami szereplők, sőt, az állampolgárok egyfajta folyamatos készenlétbe, éberségbe való bevonása által (a vigilance = éberség szóból származik a program neve). A külföldön tartózkodó franciák védelme, valamint a francia érdekek külföldi védelme is feladata a Vigipirate-tervnek (nagykövetségek, konzulátusok stb.). A program több fokozatból áll, a fokozatok az érzékelt vagy várható veszélyek, kockázatok fényében lépnek életbe, kormányzati döntés nyomán.

A sokak által jól ismert (és nemrég megszüntett) szín-jelzéseket ugyanakkor csak 2003-ban vezették be, valószínűleg azért, mert a nemzetközi terrorizmus problémája egyre nagyobb figyelmet kapott az állampolgárok részéről. Nem nehéz észrevenni a kapcsolatot a 2001. szeptember 11-én történt merényletekkel, és az azt követő iraki konfliktussal (talán ezzel is összefügg, hogy 2004 óta a terv szinte folyamatosan vörös fokozatban működött). A Vigipirate ily módon egyszerre biztonsági program és az állampolgárok megnyugtatásának a kulcsa. Úgy is mondhatjuk, hogy a Vigipirate a szubjektív biztonságérzet fenntartásának egyfajta garanciája.

A tervet először 1991-ben helyezték működésbe, az első Öböl-háború idején, majd másodszor 1995-ben, a párizsi metróban történt robbantások után. A Vigipirate 1996 óta folyamatosan érvényben van, működését nem függesztették fel.

A Vigipirate fokozatai, működése

A színskálás (hangsúlyozom, 2014-ben megszüntett) fokozatok a következőképpen néztek ki (a narancs-fokozat még csak “lehetséges” terrorcselekményekről beszél):

vigiprate.jpgKép forrása: RTL.fr

2003-tól kezdve vezették be a fenti színes fokozatokat. Mint fentebb említettem, a terv 2004 óta szinte folyamatosan vörös-fokozatban áll – a nagy erejű támadás veszélyét jelző skarlátvörös fokozatot azonban csak egyszer vezették be, a 2012 elején, a kampány kellős közepén történt Toulouse-i lövöldözés nyomán.

Friss változások

2014 elején ismét változtattak a terven és annak működésén. A leglátványosabb változás mindenképpen a színes fokozatok megszüntetése, annak belátásaképpen, hogy az éberség így is, úgy is folyamatos, és a vörös fokozat gyakorlatilag egy évtizeden keresztül folyamatosan hatályban volt.

Az új Vigipirate-program erre tekintettel mindössze két fokozatot foglal magában. Az első fokozat neve “Vigilance”, nem konkrétan azonosított veszélyek elleni védekezés céljára alkalmazzák, és mintegy 100, folyamatosan végrehajtandó biztonsági intézkedést takar.

A második fokozat az “Alerte Attentat” (merénylet-veszély), amely már a konkrét merényletek, veszélyek elleni védekezést takarja (további mintegy 200 intézkedés keretében). Ezek átmeneti intézkedések, amelyeket várható, vagy már elkövetett merénylet, terroristacselekmény stb. esetén kell aktiválni.

Úgyhogy ha valaki mostanában Franciaországban jár, és az alábbi logót látja, akkor nem kell megijedni, hiszen a kép a Vigipirate-terv első fokozatára vonatkozik (ilyenkor is láthatunk rendőröket, katonákat a nagy forgalmú helyeken, közlekedési eszközökön, de a polgárnak különösebb teendője nincsen – viszont ha mondjuk a metróban látunk egy elhagyott hátizsákot, akkor szóljunk a biztonsági szolgálatnak)!

logo_vigipirate.jpg

Ha viszont valaki Franciaországban jár, és az alábbi, módosított logót látja, akkor azért tartsa nagyon nyitva a szemét, mert ilyen esetekben már konkrét veszélyről tudnak a hatóságok, és ezért speciális intézkedéseket vezettek be:

logo_vigipirate_alratt.jpg

Aki tájékozódni szeretne a terv aktuális állapotáról, az adott pillanatban hatályban lévő biztonsági jntézkedésekről, megteheti. A terv végrehajtása során ugyanis két dokumentum születik. Az egyik minősített dokumentum, amelyhez csak az illetékesek férhetnek hozzá, a másik azonban nyilvános, letölthető a risques.gouv.fr oldalról.

Kommentek

Kommentek