70. Vizsgázik a kormány

A ma kezdődő hét rendkívül fontosnak ígérkezik a kormányoldal számára: “bizonyítania” kell néhány fontos kérdésben, más ügyekben pedig kvázi válságkezelésre kényszerül.

Versenyképesség: valamit mondani kell a szocialistáknak is

A hétfö rögtön egy olyan témával indul, amely nem okoz különösebb örömöt a szocialistáknak: az Élysée átveszi az ismeretlenül is hírhedtté vált Gallois-jelentést, amely az előzetes hírek szerint jelentős (30 milliárdos) munkaerő-költség csökkentést irányoz majd elő, ellentételezésként pedig az ÁFA megemelését javasolja. A történet finoman fogalmazva is fricska a kormányoldalnak, lévén ezt a megoldást az ellenzék támogatja hosszú idő óta, most pedig nyilvánvalóan a saját politikája igazolását látja Gallois munkájában. A kormány tagjai és a Szocialista Párt (PS) képviselői már elkezdték az előzetes kármentést, mondván nem lehet csökkenteni ilyen mértékben a munkaerő költségét a vásárlóerő egyidejű csökkenése nélkül, illetve “máshogy kell a versenyképességet javítani”.

A kormányoldal számára persze az is kellemetlen, hogy egy saját maga által rendelt jelentés az ellenzék politikáját támogatja, de az még kellemetlenebb lehet, ha nem sikerül hihető alternatívát felmutatnia napokon belül – a kormány ígérete szerint már kedden lesznek döntések az ügyben, igaz, kormányülésre először szerdán kerül sor… Abban ugyanakkor biztos lehet a PS, hogy az ügy nem megy magától el: Gallois-t szerdán a Nemzetgyűlés két bizottsága is meghallgatja, nyilván nagy sajtóérdeklődés mellett, és sokat mernénk rátenni, hogy az ellenzéki UMP is gondoskodni fog róla, hogy az is halljon az anyagról, aki amúgy befogott füllel és bekötött szemmel közlekedik.

Magáért harcol a miniszterelnök

Egyértelmű, hogy erről a témáról is kérdezni fogják Jean-Marc Ayrault miniszterelnököt keddi tévé-interjújában, és nem valószínű, hogy maszatolással, illetve “mit miért nem lehet”-kommunikációval sokra juthatna (lásd előző pont). Muszáj “érdemit és kidolgozottat” mondania, a miniszterelnök tekintélye ugyanis az elmúlt hetekben meredeken zuhan, olyannyira, hogy egyes ellenzéki lapok – nyilván nagy élvezettel – már arról spekulálnak, ki lehet a majdani utódja. Egy rosszul sikerült keddi interjú csak erősítheti a trendet, míg egy jól sikerült interjú kicsit fékezheti a lecsúszás sebességét. Ayrault kedden tehát nemcsak a kormányoldal, hanem a saját hiteléért is harcol.

ayrault.jpg

Nagy a tét Ayrault számára (bellenews.com)

Házassági egyenlőség – de mekkora?

Miközben a melegek házasságának a társadalmi támogatottsága kissé csökken, az ellenzők – köztük értelemszerűen a katolikus egyház – egyre erőteljesebben szerveződnek és tiltakoznak. Megosztottak a támogatók is, hiszen a mesterséges megtermékenyítés, a szülői felügyelet és az örökbefogadás kérdését a szocialista képviselők – a kormánnyal ellentétben – nem hagynák ki a  javaslatból. Szerdán ebből a politikai katyvaszból kell a kormánynak valamilyen egységesnek tűnő javaslatot produkálnia, és ha ez nem lenne elég, akkor kezdenie kell valamit azzal a szocialista polgármesterrel is, aki szombaton várhatóan ugyancsak nagy sajtóérdelődés mellett összead egy leszbikus párt (felszólítva a kormányt, hogy ismerje el törvényesnek a házasságot…). Elhatárolódhat-e a kormány úgy ettől a szocialista (!) performance-tól, mint tényleges jogi követkeménnyel nem bíró eseménytől úgy, hogy közben a saját egyik legjelentősebb jogegyenlőségi választási ígéretét nem köpi szembe? Ez is izgalmas politikai gyakorlat lesz a szocialisták számára.

És a többi…

Nem lesz tehát könnyű dolga Hollande szocialistáinak a héten – a helyzet komolyságát jól jellemzi, hogy a legfontosabb ügyek között itt még csak nem is említettünk egy rendőrségi ügyet és a Lionel Jospin által készített jelentést, pedig azok is a következő hét nap programjaihoz tartoznak. Ha kíváncsi vagy, hogy tutti frutti mi várható Franciaországban a héten (sok izgalom!), akkor kattints ide a heti események listájáért!

Kommentek

Kommentek