88. Bicska és fogvédő

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök szerint “eléggé szánalmas” az, hogy Gérard Depardieu adózási okokból Belgiumba tette át a székhelyét, továbbá a franciák szeretik a hazájukat, és adójukkal hozzájárulnak az egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Egy másik szocialista képviselő szerint Depardieu-t és adózási okokból menekülő társait törvényileg egyenesen meg kellene fosztani francia állampolgárságuktól.

1. Felállt a szokásos leosztás: a kormányoldal szerint az adózási okokból menekülők hazafiatlanok, az ellenzéki oldal szerint viszont a helyzetért a kormányoldal 45 és 75 százalékos adókulcsai, illetve összességében a kormányoldal túladóztató politikája a felelős.

2. Franciaországban az adózás valóban része a köztársasági eszmének, a “francia szociális modellről” alkotott elképzeléseknek. A jobboldal “adóellenességét” sem úgy kell tehát elképzelni, mint mondjuk az amerikai republikánusok adóellenességét: Sarkozy idejében is csak arról hoztak jogszabályt, hogy az összes elvonás nem mehet 50% (!) fölé.

3. Az immáron sorjázó szimbolikus távozások erőteljes üzenetet küldenek az arra fogékonyaknak (nyilván nem mindenkinek), mégpedig azt, hogy Franciaország nem becsüli meg a teljesítményt, a sikert, sőt, olyan mértékben facsarja ki a sikeres embereket, hogy nincs az a társadalmi szolidaritás, nincs az a hazafias elkötelezettség, ami ezt tűrhetővé tenné. Ahogy 2007-ben, 2017-ben is kampánytéma lehet ezért a teljesítmény, a munka és a siker elismerése. Ha tehát 2017-re visszatér Sarkozy, gyakorlatilag ugyanazzal kampányolhat, amivel 10 évvel korábban…

4. Nem véletlen, hogy a kormányoldal sem gondolkodik tartósan ilyen adószintben. A 75%-os kulcs például két évre szól, és a tőkejövedelmeket nem is érinti, noha a millió felett keresők általában nem bérjövedelem formájában kapják, keresik jövedelmüket. A kormányoldal ugyanakkor megemelte a vagyonadót, ami már érinti a tőkejövedelmeket is. Ez elől menekül most – többek között – Gérard Depardieu is.

5. A harcos, hazafias, morális retorika nyilvánvalóan tetszhet a jelenlegi kormányoldal törzsszavazói bázisának, illetve annak egy részének: azoknak az embereknek, akik úgy érezték, hogy a válság árát ők fizették meg, miközben Sarkozy a “gazdagok elnökeként” nem tett értük semmit. A kormány nagyon tudatosan igyekszik kímélni ezeket a rétegeket, és ebben a keretben teljesen racionális, hogy úgy gondolja, oda nyúl, ahol amúgy is van pénz, és a plusz elvonás nem okoz kenyérgondokat.

6. Ugyanakkor az érdekegyeztetés és a társadalmi béke híveként a kormányoldal úgy tűnik, nem a társadalmi béke és felelősségvállalás retorikáját alkalmazza, hanem a baloldal baloldalának kommunikál, ami hosszú távon visszaüthet. Mondjuk úgy 2017 környékén, lásd 3. pont.

100 000 forintos kérdés: ha évi egymillió felett keresnél, melyik érveléstől nyílna ki a bicska a zsebedben, és melyikre mondanád azt, hogy összeszorítom a fogam, két évig esetleg kibírom, de ettől még nagyon nem tetszik a rendszer?

– Elvesszük a jövedelmed jelentős többségét, és ha ebbe nem nyugszol bele adóoptimalizáció és az adóverseny adta lehetőségek kihasználása nélkül, akkor hazaáruló vagy!
– Elvesszük a jövedelmed egy jelentős részét, mert bajban van a költségvetés, mert máshova nem nyúlhatunk, a kiskeresetűeket nem terhelhetjük tovább, hiszen minden második francia szegénynek, vagy a szegénység felé tartónak érzi magát. Tisztelettel kérünk, hogy legyél átmeneti ideig, mondjuk két évig a szokásosnál is szolidárisabb, vállalj a szokásosnál is nagyobb áldozatot, mert ez közös ügyünk.

Nos? Melyik a bicska, melyik a fogvédő?

Kommentek

Kommentek