279. Foci EB: ezekért kell izgulni

Van két dolog, ami miatt a ma kezdődő EB-n részt vevő szurkolóknak érdemes izgulni. Az egyik a biztonság. A másik, hogy ki nyer. És egyiket sem érdemes túlpörögni. Következzen néhány praktikus tanács!

Mindenekelőtt íme néhány alapvető – vagyis tényleg fontos – biztonsági tanács a magyar kormánytól a kiutazóknak, az MTI tolmácsolásában:

Internetes előzetes regisztrációra biztatja a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra látogató magyar szurkolókat a Külgazdasági és Külügyminisztérium – mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A kormány képviselője elmondta, a Franciaországba látogatók a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon regisztrálhatnak, amire nem a szurkolók nyomon követése miatt, hanem azért van szükség, mert az akár életmentő is lehet, egy nem várt esemény után.
Franciaországban ugyanis továbbra is szükségállapot, a legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben – emlékeztetett az államtitkár, aki szerint az országba látogatók ebből elsősorban azt érzékelhetik, hogy a megszokottnál jóval nagyobb biztonsági személyzet van jelen a köztereken, akik gyakoribb és alaposabb ellenőrzéseket tartanak például a reptereken és az utakon. Magyar Levente ezért azt tanácsolta a Franciaországban közlekedőknek, hogy lehetőség szerint minél korábban induljanak el úti céljaik felé. (…)
Hozzátette, a magyar labdarugó válogatott három meccshelyszínén (Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban) fix és mobil pontokon is jelen lesznek a magyar konzuli szolgálat munkatársai, akikhez információért, valamint balesetek, bűncselekmények utáni segítségnyújtásért is fordulhatnak a magyarok.

Szóval a lényeg, hogy aki kimegy, lehetőség szerint regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál. A TEK egyébként egy ajánlást is közzétett az EB-re utazóknak, az itt olvasható. A TEK péntek reggel azt is jelezte, hogy a tornára, annak biztonsági helyzetére vonatkozó friss és fontos információkat az MLSZ hivatalos Facebook- és Twitter-oldalain közli. Katt és katt.

Szerintem a fenti biztonsági tanácsokat nem nagy teher megfogadni, ahogy a Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő által közzétett tanácsadó videót is érdemes mondjuk egyszer megnézni:

Végül, de nem utolsó sorban, kifejezetten hasznos letölteni (Androidra innen, iPhone-ra pedig innen) a francia Belügyminisztérium Saip (Système d’alerte et d’information des populations) nevű tájékoztató applikációját, figyelni, hogy hol milyen rendőri akciók zajlanak és követni az esetleges utasításokat. Ahogy nézem, ez a napokban megjelent alkalmazás már angolul is működik, bár még kicsit instabil (a kiemelt képen láthatjátok, hogy néz ki az applikáció, vizuálisan mit keressetek).

Egyébként nem “csak” a terroristáktól kell tartani. Én a kocsmai, utcai összejövetelektől jobban tartok, bár az utcai meccsnézést szerencsére betiltották. Ja, és az érkező brit szurkolók is megcsinálták az első balhéjukat Marseille-ben, és még el sem kezdődött a torna…

Ami pedig a másik izgulós ügyet illeti, feltételezem, hogy aki magyar olvasóim közül szereti a focit és szurkol, az első körben a magyar csapatnak szurkol, ezért íme, hogy ki, mikor, hol és kivel játszik. Négy nap, és jön az első magyar meccs!

Az EB menetrendje
(Forrás: MTI)

És akkor ma este 21:00 órakor a francia-román nyitómeccsel, Kassai Viktor bíráskodása mellett kezdődik a móka!


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett, kérlek, oszd meg a posztot barátaiddal (alább a gombok 🙂 )!

Kommentek

Kommentek