nemzeti összefogás marine le pen

Marine Le Pen megint idézést kapott az EP-források felhasználása ügyében

Marine Le Pen, a radikális jobboldali francia Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) elnöke pénteken jelezte, hogy ismét beidézték a francia vizsgálóbírók a jogtalanul felvett uniós pénzek ügyében folyó vizsgálat keretében.

“Válaszolni fogok nekik” – mondta egy vidéki látogatáson a francia radikális politikus, de azt nem pontosította, hogy milyen formában, illetve, hogy megjelenik-e az idézésre.

A párizsi ügyészség pénzügyi ügyekkel foglalkozó részlege által meggyanúsított pártelnök 2017. június 30-án nem jelent meg az első idézésre, hanem egy nyilatkozatot tett.

Véleménye szerint az újabb idézésnek – amelynek dátumát nem közölte – az a célja, hogy megzavarja a jövő májusi európai parlamenti választásokat megelőző kampányt.

Amikor a francia hatóságok nyár végén zárolták a Nemzeti Összefogásnak járó 2 millió eurós állami támogatást a jogtalanul felvett uniós pénzek visszafizetésére, Marine Le Pen azt közölte, hogy a vizsgálóbírók csak terhelő adatokat csatoltak a dossziéhoz és “már a vizsgálat befejezése előtt bűnösnek tekintik” a párttagokat.

Az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra becsüli azt a kárt, amelyet a Nemzeti Összefogás okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát Brüsszelben. Eddig 14 ember, köztük Marine Le Pen ellen indult eljárás visszaélés gyanújával az ügyben, ami három év szabadságvesztéssel és 375 ezres eurós pénzbüntetéssel sújtható.

A pártelnök szerint “üres a dosszié”, és a megvádolt párttagok mindig is tagadták az ellenük felhozott vádakat.

A francia parlamenti képviselő egy korábbi interjúban elmondta: pártja kampányolni fog az EP-választások előtt, függetlenül attól, hogy a Nemzeti Összefogásnem kapta meg az állami támogatást, s irodáinak harmadát kénytelen volt bezárni. A kampányt elsősorban magánszemélyek adományaiból fedezi a párt.

(Szöveg: MTI, kép: az RN honlapja)

Kommentek

Kommentek