kormánypárt - lrem macron bajban?

Folytatás: találkozott Macron és a kormánypárt

Ahogy arról tegnap beszámoltam, komoly feszültségek vannak a vezető kormánypárt, az LREM frakciója környékén, a képviselők elégedetlenek, lázadoznak. Ez komoly fejfájást okozhat Macronnak mind a nyugdíjreform, mind pedig a 2022-es elnökválasztás szempontjából, és ezt ő is felismerte. Ezért kedd este az Élysée-palotában fogadta a képviselőket.

A kormánypárt és a többség képviselői személyesen is haragudtak rá a meghalt gyermekek szüleinek nyújtandó pótszabadság ügye miatt, kérdés volt, hogy a köztársasági elnök bocsánatot kér-e ezért (hiszen a képviselők a miniszterrel együtt szavazták le a szabadság meghosszabbítását, különösen fájt így az elnöki helyrerakás a frakció és a többség tagjainak).

Mi hangzott el konkrétan kedd este? A lenti beszámolót az itt linkelt cikkekből, hírügynökségi anyagokból készítettem, kompiláltam, úgyhogy érdemes mindre kattintgatni, ha a forrásokra vagy kíváncsi.

Először is Macron kommunikációs és kezdeményezési okokkal magyarázta a beavatkozását a szabadság-ügybe. Másodszor, a meghívott 380 képviselőből (ebben a számban a centrista Modemhez és a jobboldali macronista Agir-hoz kötődő koalíciós partnerek és a csapódók is benne vannak, nemcsak a jelenleg 300 fős LREM-csapat), 60 ember nem ment el. Macron elnök az elején felszólalt, majd egy kérdés-válasz rész következett a mintegy két órás beszélgetésen (nyolckor kezdték, este tíz körül lett vége).

Harmadszor, a képviselők előtt elnök utalt arra, hogy tudja, hogy felrázta a frakciót, és egységet kért, nem egyformaságot (“vagy együtt érünk el sikert, vagy együtt bukunk”, mondta). Arra utalt, hogy meg kell őrizni azt az egységet, ami 2017-ben a győzelemhez vezetett (Macron szavajárása az volt akkor, hogy “egyrészt-másrészt” – szó szerint “ugyanakkor”, vagyis en même temps -, utalva arra, hogy a baloldalról és a jobboldalról is hozott ötleteket, programelemeket, de embereket is). Emmanuel Macron ironikusan azt is mondta, hogy az elvégzett munkára, sőt, az amatőrizmusra is büszkének kell lenni, hiszen ez a többség komoly eredményeket ért el 2017 óta a profinak tartott politikusokhoz képest, plusz a profinak gondolt elitet verte meg a kormánypárt 2017-ben.

A nyugdíjreformhoz kapcsolódó viták hiányát az elnök azzal kommentálta, hogy a vita két éve tart, nem kell belőle több, és a reformot el kell fogadni a nyárig (eddig is ez volt a kormányzati terv, ebben nincs új, a vita pedig abban az értelemben valóban két éve tart, hogy a kormány számos háttérmegbeszélést folytatott mindenféle társadalmi és szociális partnerrel, érintettel; de nem klasszikus társadalmi vita zajlott).

Macron állítólag azt is ígérte, hogy a nyugdíjreform elfogadása után levegőhöz juthat majd a többség, és akkor jöhetnek az olyan kérdések, mint a migráció és a zöld ügyek (ez érdekes lesz, hiszen 2019 őszén az elnök migrációs véleménye is felkavarta a kormánypárt képviselőit, ráadásul egy ilyen “új” tematika bevezetése már a kétkedők számára is egyértelműen a kampány részének tekinthető, másfél-két évvel a választás előtt – bár a kampány már valójában régóta tart).

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek