Zemmour, a politikus?

Tegnapi hír, hogy a CSA (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel), a francia médiatanács arra utasította a tévéket és rádiókat, hogy számolják Eric Zemmour publicista, potenciális elnökjelölt nemzeti politkai vitákhoz kötődő beszédidejét, a politikai szereplők közötti egyensúly biztosítása céljából.

Zemmour, aki a Le Figarót nemrég hagyta ott, a CNews csatornán esti műsorral rendelkezik. Elnökjelöltségét lebegteti, még (?) nem jelentette be. Szeptember közepén könyvet jelentet meg, s annak reklámozása jó alkalom lehet erre is (a szeptember nagyon sűrű politikailag, a várható eseményeket itt gyűjtöm, érdemes követni, mert folyamatos a frissülés).

A döntés után a publicista cenzúrát kiáltott, mivel a beszédidő számolása, pontosabban kiegyensúlyozása megkérdőjelezi a műsora fenntartásának lehetőségét. Ugyanis ha a műsorában elhangzó megnyilatkozásai idejét számolni kell, komoly kihívás a csatornának, ha a méltányos beszédidő-megosztás elvét tartani akarja a politikai szereplők között.

Zemmour értelemszerűen szürke zónában van most a politikai szereplő és az újságíró között, és kifejezetten ügyesen egyensúlyoz a lebegtetéssel: nem is feltétlen érdeke a “döntés”, hiszen a lebegtetéssel nagyobb a befolyása, erősebb a rá irányuló médiafigyelem.

A szürke zóna elhagyása szakmai és pénzügyi kockázat Zemmour számára, hiszen elnökjelöltként aligha beszélhet minden este, ha pedig a publicista szerepet választja, csökken a befolyása, napirendet befolyásoló ereje. Azok a pártok viszont, akiknek a szavazóbázisát a mérések szerint eszegetheti (az RN és az LR a két legfontosabb érintett erő e percben), elégedettek lehetnek, hiszen tisztul a kép.

A CSA most gyakorlatilag politikai szereplőnek nyilvánította Eric Zemmourt, s így egy olyan szabályt kell rá alkalmazni, amit a politikusokra. Ennek a döntésnek tehát politikai következménye van: Zemmour választás előtt áll, s megsürgették, hogy lépjen ki a szürke zónából.

Döntési lehetősége van ugyan, de az időzítését biztosan megzavarták.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required

Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek