Vizsgálat Marine Le Pen ellen?

Parlamenti vizsgálat indult Le Pen ellen? Nem éppen, de ettől még van itt valami figyelemre méltó

Először az Euronews írta meg, és onnan vette át a Telex és a Népszava, hogy parlamenti vizsgálat indult Marine Le Pen ellen a Nemzeti Tömörülés (RN) külföldi kapcsolatai, a külföldi kampányfinanszírozások miatt. Ez így, ebben a formában nem igaz. 10 pontban mutatom, valójában miről van szó: a részletek ugyanis mindenféle “népköltészet” nélkül is fontosak.

  1. Az igaz, hogy létezik egy nemzetgyűlési vizsgálóbizottság, amely a francia politikába, közéletbe való külföldi beavatkozásokat vizsgálja.
  2. A bizottság mindenféle lobbi-, korrupciós és befolyásolási tevékenység iránt érdeklődik, érkezzenek azok akár állami, akár piaci szereplők felől. Olyan ismert figurákat is meghallgattak, mint a baloldali szuverenista Arnaud Montebourg, vagy Nathalie Loiseau egykori macronista külügyminiszter. A meghallgatottak listáján látszik, hog nemcsak az orosz témát piszkálgatták a hónapok során. Az arányokat persze majd a hamarosan elkészülő jelentésben egyben látjuk. A munka most ér véget, úgyhogy nem kell sokat várni.
  3. Ez a bizottság szerdán, május 24-én valóban meghallgatta Marine Le Pent, és a vita valóban hangsúlyosan foglalkozott a Nemzeti Front / Nemzeti Tömörülés külföldi hiteleivel.
  4. Ez a bizottság azonban semmiféle nyomozást vagy vizsgálatot nem indított Marine Le Pen ellen, a meghallgatás az volt, ami: egy meghallgatás.
  5. Fontos háttérinformáció, hogy az egész bizottságot a Nemzeti Tömörülés kezdeményezte, méghozzá még az ősszel. A bizottság elsődleges politikai célja így nem Marine Le Pennek kényelmetlenséget okozni, hanem “beásni” Le Pen és az RN külföldi pénzügyeit a többiek ilyen-olyan ügyei mellé. Pár héttel ezelőtt például François Fillon volt miniszterelnököt faggatták az orosz üzleti kapcsolatairól, nem kisebb médiaérdeklődés mellett.
  6. Azonban ezt a tegnapi konkrét meghallgatást nem Le Penék kezdeményezték, hanem a macronisták, vélhetően azzal a céllal, hogy Marine Le Pent Vlagyimir Putyinhoz ragasszák, illetve hogy megismételjék azt az üzenetet, amelyet Macron elnök a tavalyi két forduló közötti vitában is hangsúlyosan mondott: hogy amikor Le Pen “Oroszországról beszél, akkor a bankáráról beszél”. Tehát ez egy kölcsönös politikai játék, és bizonyos értelemben stratégiai jelentősége van 2027-re készülve.
  7. Az orosz témában Le Penék elkezdtek egy óvatos szétbeszélést (Jordan Bardella pártelnök tett Ukrajnával inkább szimpatizáló megjegyzéseket). A politikai ellenfeleknek ez kihívás. Nekik az az érdekük, hogy ezt az óvatos szétbeszélést, az RN esetleges orosz-ügyi fordulatát ott akadályozzák, ahol csak tudják. A meghallgatás ennek lehet egy eszköze.
  8. A franciák, miközben Vlagyimir Putyint nem kedvelik (tavaly tavasszal 79%-ban mondták, hogy negatívan ítélik meg), a francia és európai háborús válaszok értékelésében már megosztottabbak. Ez politikai játékteret nyit mindenkinek. Ez is egy lépés a játékban.
  9. Le Pen maga is megpróbálta kihasználni a helyzetet, a saját üzeneteit “áttolni”. A meghallgatás majdnem négy órán át tartott, ezáltal megpróbálhatta az üzenni, hogy minden kérdésre válaszol, nincs takargatnivalója (és tudjuk, hogy a kellemetlen ügyek túlbeszélése gyakran jól működő taktika, mert utána nem mondhatják, hogy az adott politikus fut a kérdések elől).
  10. Marine Le Pen szempontjából a legfontosabb cél itt is az volt, hogy ne mondjon újat, és ne kövessen el hibát. A sajtóvisszhangot látva úgy tűnik, megúszta, hogy másnap bármi kellemetlen is címlapra kerüljön. De a Macron-tömb is elvégezte a maga szempontjából fontos feladatot, egyszerűen a téma napirenden tartásával.

Frissítés 20:19: szintén átvette az eredeti cikk állításait a napi.hu.

(Kiemelt kép: LCP – Assemblée national, Ingérences étrangères : audition de Marine Le Pen, présidente du groupe Rassemblement national.)

Kommentek

Kommentek