124. Vissza az egész

Hollande elnök nem túl jól sikerült televíziós interjúja, valamint Jérôme Cahuzac volt költségvetési miniszter váratlan vallomása, miszerint hazudott svájci bankszámlája ügyében, mutatja, hogy milyen gyorsan fordulhat a politikai széljárás. Jó tíz napja a kormányzat még úgy érezhette, hogy egy icipicit levegőhöz jutott. Most meg látványosan fuldoklik…

1. Nagyon kell keresni, ha az ember olyan hírt szeretne mostanában találni, amely a kormányoldalnak úgymond kedvező. Nem volt átütő Hollande tévéinterjúja, Cahuzac vallomása pedig enyhén szólva is kellemetlen a baloldalra nézve. Mondanunk sem kell, napok óta ez a vezető hír.

2. Miközben az Hollande-adminisztráció kvázi hazafiatlannak és árulónak bélyegezte azokat, akik törvényesen vagy nem törvényesen optimalizálni próbálják az adóterhüket, kiderült, hogy majdnem egy évig a kormány tagja volt egy önmagát is adócsalónak valló miniszter.

3. Mondanunk sem kell, micsoda hitelességi deficitet okozhat ez a kormányoldal számára, főleg, ha a jobboldal kellő gyakorisággal felemlegeti. Az Hollande-adminisztráció ugyanis “megszorítások helyett” a magas jövedeleműeket sújtó adóemelésekkel kívánja a költségvetés lyukait betömögetni, a közteherviselésben való részvétel szintjét és kötelezettségét pedig hazafias szólamokkal igyekszik igazolni. A Cahuzac-ügy pedig, ha kormány-üggyé válik, kiválóan alkalmas arra, hogy hosszú éveken keresztül “bagoly mondja verébnek” típusú referencia legyen.

4. A jobboldal pontosan érzi, hogy a téma “kiváló”: azon dolgozik, hogy rátolja az ügyet a kormányra és az elnökre (ezért követel például kormányátalakítást, ezért támadja Moscovici pénzügyminisztert). A baloldal pedig azon dolgozik, hogy elhatárolódjon Cahuzac-tól, és minimalizálja a veszteségeit: ezért volt annyira fontos kiemelni, hogy Cahuzac mindenkinek hazudott.

5. A jobboldal jelenleg egy “magánjellegű”, de köztörvényes bűncselekményből államügyet kíván kreálni, mert akkor van igazán politikai súlya, a baloldal pedig igyekszik továbbra is magánjellegű, de köztörvényes ügyként kezelni, ami történt. Korai lenne még megmondani, hogy ki lesz az ügyesebb, de nem kérdés, hogy érdemes figyelni.

Kommentek

Kommentek