162. Levonások

Néhány nappal ezelőtt beszélgettem egy volt pénzügyminisztériumi tiszviselővel – már amennyiben beszélgetésnek nevezzük azt, hogy minden elképzelhető kérdést feltettem neki a francia adórendszerrel és költségvetéssel kapcsolatban (ő meg válaszolt).

Mindenkit megnyugtatok, természetesen nem áll szándékomban megosztani a teljes beszélgetést, csak egy nagyon érdekes elemét: hogy miért nem vonnak le Franciaországban adóelőleget a fizetésekből, holott évek óta mindenki mondja, hogy szükség lenne rá.

Nem mondom, hogy a társalgás után már remekül értem a francia adórendszer minden elemét, de az alaphelyzet (ha jól értem :P) a következő: a franciák nem az adott évi fizetésük után fizetik a jövedelemadót, hanem az előző évi fizetésük után. Vagyis n évben nem vonnak le adóelőleget a kifizetésnél: a nép legyen annyira figyelmezett, hogy tartalékoljon annyit, amennyi várhatóan majd kell az n+1 évben esedékes befizetéseknél. És így tovább, ad infinitum.

ID-100144181.jpg
Előre számolni (fotó: Stuart Miles, FreeDIgitalPhotos.net)

És hogy miért nem lehet olyan egyszerűen bevezetni az adóelőleg-fizetés rendszerét, miért vonakodnak ettől a váltástól a francia pénzügyérek? Mert azt nem lehetne megjátszani, hogy a nép n+1 évben egyszerre fizesse n év adóját és a tárgyév adóelőlegét is – viszont az átállás logikusan ezt jelentené, vagy alternatív módon azt, hogy az állam számára kiesne egy teljes év (n év) adóbevétele.

És ugyan ezt a beszélgetőtársam nem mondta, de gondolom, az előző évet (vagyis a költségvetés tervezésekori tárgyévet) adóalapnak tekintve a költségvetés bevételi oldala is könnyebben tervezhető, mint az adóelőlegekkel operáló rendszerben, ahol sokkal több jövőbeli becsléssel kell dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy az utólagos fizetés mennyivel tudatosabb adófiezető állampolgárokat nevel, mint a kifizetésnél történő levonás…

(A tanulmányútra a Campus Hungary-ösztöndíj keretében kerül sor.)

Kommentek

Kommentek