181. A kormányfő új, a kormány nem annyira

Az Élysée főtitkára néhány perccel ezelőtt bejelentette az új kormány minisztereinek a névsorát. A nagy meglepetés az, hogy nincs nagy meglepetés. A kormányfő új, a kormány viszont alig változott. Úgy van változás, hogy nincs változás. 

Az egészben a legizgalmasabb újdonság talán az, hogy a First Lady kirúgása után előbújhatott Poitiers-béli száműzetéséből Ségolène Royal, aki ismét elfoglalhatja a környezetvédelmi miniszteri posztot, amit egyszer már betöltött a kilencvenes évek elején.

A francia kormányátalakítások gyakran azt jelentik, hogy a verebek felszállnak egy ágról, és leszállnak egy másikon. (Vannak olyan politikusok, akik 8-9 év alatt három-négy miniszteri poszton is megfordulnak, egyik kiugró példája ennek például MIchèle Alliot-Marie, aki Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy időszakában volt védelmi miniszter, igazságügyi miniszter, külügyminiszter és belügyminiszter is.)

A mostani kormányátalakításnak az a furcsasága, hogy a verebek alig mozogtak. Manuel Valls helyére természetesen kellett egy új belügyminiszter, aki Bernard Cazeneuve eddigi költségvetési miniszter lett. Az ő kinevezése annyiban meglepetés, hogy erre a posztra sokan várták François Rebsament, Hollande egyik bizalmasát, és közben arra számítottak, hogy Cazeneuve átmegy az Élysée főtitkárának. Rebsamen végül munkaügyi miniszter lesz Michel Sapin helyett, aki pedig átveszi a pénzügyet Pierre Moscovicitől. Utóbbi a párizsi pletykák szerint amúgy uniós biztos szeretne lenni az új Európai Bizottságban, ami magyarázhatja is a távozását.

Ezek az érthető, Valls miniszterelnöksége nyomán indukált váltások. Ezen túlmenően távozik Vincent Peillon oktatási miniszter, a helyére érkezik a Szocialista Párt balszárnyához tartozó Benoît Hamon, aki eddig fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozott. Környezetvédelmi miniszter lesz továbbá a PS 2007-es elnökjelöltje, Hollande elnök volt élettársa, Ségolène Royal, aki korábban is lebegtette, hogy Hollande-dal van egy megegyezése, de Valérie Trierweiler egykori Frist Lady annyira nem szerette, hogy Royal két évig inkább elkerülte Párizst és Poitou-Charentes régió ügyeivel foglalkozott. A kormány szóvivőjének a szerepét átveszi Stéphane Le Foll mezőgazdasági miniszter.

Összességében egyébként a kormány névsora 16 tagúra szűkült, ami azt jelenti, hogy egyes minisztériumok és miniszteri portfóliók jelentősen nőnek. A táblákat lehet cserélni, az irodák nyilván maradnak. Ahogy a paritás is: az új kabintnek is 8 férfi és 8 női tagja van. A legtöbb veréb azonban kisebb-nagyobb változásokkal maradt azon az ágon, ahol eddig is ült – még Christiane Taubira igazságügyi veréb is, pedig az ő kirúgására sokan fogadtak volna, tekintettel arra, hogy a viszonya nem tűnt rózsásnak Manuel Valls belügyminiszterrel. Szórakoztató lesz látni, hogy hogy boldogul Manuel Valls miniszterelnökkel.

Kommentek

Kommentek