182. Manuel Valls és parlamentje

Az új francia kormányfő kedd délután tartja programbeszédét a Nemzetgyűlésben – és bár az alkotmány nem teszi kötelezővé, bizalmi szavazást is kér a kormány parlamenti támogatottságát mérendő. Vajon miért?

A bizalmi szavazás hete

Az alkotmány szerint a miniszterelnök politikai nyilatkozatot tehet a Nemzetgyűlés előtt, amit az új kormányok hagyományosan meg is tesznek. A bizalmi szavazás azonban nem kötelező, a Valls-kormány mégis kéri, annak ellenére, hogy Hollande elnök világossá tette, hogy az új gazdasági programcsomag, az úgynevezett “Felelősségi Paktum” elfogadását a bizalmi kérdéshez köti majd a kormány a következő hetekben. Miért döntött úgy az új, Manuel Valls vezette kabinet, hogy a kormányprogramról is szavaztatja a Nemzetgyűlést?

Alkotmány, 49. cikk: “A kormány mérlegelése nyomán a miniszterelnök a kormányprogramot vagy egy programbeszédet bizalmi szavazás tárgyává tehet a Nemzetgyűlésben.”

Veszélyben a nemzetgyűlési többség?

Valószínűleg azért, mert nem annyira stabil a többsége, mint az előző, Jean-Marc Ayrault vezette kormnynak. A hírek szerint 90-100 képviselő nyíltan elégedetlen mind az elnök programjával, mind a miniszterelnök személyével, és nem félnek ebben az ügyben nyomást gyakorolni. “Baloldali fordulatot” sürgetnek. A Szocialista Párton belül jobboldalinak tartott Valls miniszterelnökre éppúgy hatni akarnak, mint az elnökre, aki kényszerpályán mozog, hiszen nem engedheti a Felelősségi Paktumot ki a kezéből, át kell nyomnia a Nemzetgyűlésen. Ezek a képviselők azonban gondoskodni akarnak arról, hogy a nézeteik helyet kapjanak a Paktumban, és a tartalma úgymond ne “ajándék legyen a tőkének”.

Meg kell találni tehát egy kényes egyensúlyt a párton belül: hogyan lehet a szocialista elvekhez hűen, de pragmatikusan kormányozni? Ha a Szocialista Párt, Hollande elnök és Valls miniszterelnök képtelenek megtalálni a megfelelő arányt, akkor a szocialista nemzetgyűlési többség is veszélyben lehet. A bizalmi szavazás tehát fontos teszt a Valls-kormány számára, mert azt mutatja majd, hogy az elnök és miniszterelnöke mennyire képesek kontrollálni a nemzetgyűlési többséget.

Baloldali radikális nyomás

A nyomás kívülről is nagy, nemcsak az elnökön és a kormányon, hanem a képviselőkön is. A most véget ért helyhatósági választás üzenete tiszta és világos: a franciák változást akarnak, bármi is legyen az. A baloldali radikálisok már döntöttek is arról, hogy utcára vonulnak híveikkel április 12-én a kormánypolitika ellen tüntetve. A mobilizáció kimenetele persze hatással lehet a kormány stratégiájára, mert 2017-ben szükség lesz ezekre a voksokra. Nem most rögtön: még van egy kis játéktér a május 25-én esedékes európai parlamenti választás előtt, ahol persze a radikális baloldal is tündökölni szeretne.

Ez lesz a hét Franciaországban

Ha látni szeretnéd, hogy milyen belpolitikai események várhatók még Franciaországban, kattints az alábbi (angol nyelvű) linkre: theweekinfrance15-2014, és voilà!

Kommentek

Kommentek