Milyen kormány alakul? (Folyamatosan frissül!)

Többség nélküli parlament, bizonytalan kormányzás. Érdekes hetek előtt áll Franciaország. Az eseményeket itt fogom hétfő reggeltől közvetíteni.

2025.07.16.

HIBÁZTATÁSI ÜZEMMÓDRA-VÁLTÁS 🥊🥊🥊

Miután az LFI és a szocialisták is javasoltak nyilvánosan miniszterelnök-jelölteket, a másik fél nyilvánosan elutasította – mindet. Ez alapján úgy tűnik, hogy a legutóbbi nevek már csak azért keringenek, hogy a felek megmutathassák: ők mindent megtettek, de a másik párt miatt nincs baloldali kormányfő-jelölt és kormányalakítás.
👍Emmanuel Macron likes this.
(Az elnök ugyanis arra vár, hogy a szocialisták és az LFI szétessenek, és akkor nyomást gyakorolhat a nagykoalíciós elképzelésével…)

2024.07.10.

A MAGYAR HANG KÉRDEZETT

Íme.

2024.07.09.

A SZOCIALISTA PÁRT FŐTITKÁRA, Olivier Faure bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek. Ez most baloldali belcsata is (és persze még mindig nem tudjuk, milyen kormány alakulhat).

A MANDINER KÉRDEZETT

Íme.

AZ ECONOMX KÉRDEZETT

Íme.

A TREND FM KÉRDEZETT

2024.07.08.

GABRIEL ATTAL FORMÁLISAN IS LEMONDOTT

Ahogy várni lehetett, Macron azt kérte, maradjon hivatalban ügyvezetőként az új kormányfő kinevezésééig.

A HETI TV KÉRDEZETT

AZ ATV KÉRDEZETT (KB. 3:40-TŐL)

A PÁRTOK ÉS AZ ELNÖK MOST A KÖVETKEZŐ LEHETŐSÉGEKET MÉRLEGELIK

– Centrista koalíció (gyakorlatilag mindenki az RN és LFI nélkül, elvben szűken akár még a matek is kijöhet, de a gyakorlatban nagyok a különbségek, kevés az akarat)
– Baloldali politikai kormány, ami erős kisebbségből próbálna felállni (a baloldal nyomást fog gyakorolni a mai naptól erre)
– Legkisebb közös többszörös, technokrata kormány.
Mi meg: 👀👀👀.

ÍGY NÉZHET KI A NEMZETGYŰLÉS
182 Új Népfront (74 LFI, 59 PS, 28 Zöldek, 9 kommunisták)
168 Centrum – Macronék
143 RN
45 republikánusok – LR
28 egyéb jobb- és baloldali képviselők vegyesen

A baloldali tömbön belül a legnagyobb frakció a lázadóké lesz, utána következnek a szocialisták.

2024.07.07.

MARAD-E MACRON?

A kampányban azt mondta, marad. 2027-ig alkotmányosan ő az elnök. De azért van egy szempont, amit lassan végig kell gondolni az elemzéshez: ha nincs koalíciós megállapodás, és a pártok nekiállnak, és folyamatosan, mondjuk x hetente megbuktatják a technokrata kormányt, akkor azért Macronnak nehéz élete lesz, mert 2025 nyaráig nem oszlathat Nemzetgyűlést. Szóval van egy érzelmi, pszichológiai szempont, amit nem tudunk előrejelezni (meg nem is a politológus szakmája), hogy hogy bírja az esetleges nyomást, a kritikát minden oldalról? Mondjuk ezen a magas szinten elvileg bírnia kellene, de a politikában minden benne van…

ELŐZMÉNYEK

A második fordulóhoz kötődő elemzéseket itt találod.

Az első fordulós elemzések itt vannak.

Kommentek

Kommentek