választás, választási rendszer

Jön a Bardella-kormány? Nemzetgyűlési választás követi Macronék EP-vereségét

Ebben a posztban fogom lépésről lépésre kommentálni a Macron elnök által ma este bejelentett nemzetgyűlési feloszlatás okait, következményeit, a felmerülő kérdéseket. Érdemes időről időre visszanézni, itt gyűjtöm majd a megállapításaimat. Az első, és egyben legnehezebb kérdés az, hogy miért döntött így az elnök?

2024.06.30.

EZT A POSZTOT LEZÁRTAM, AZ ELSŐ FORDULÓ EREDMÉNYEIT ÉS A MÁSODIK FORDULÓS KAMPÁNYT ITT KOMMENTÁLOM.

2024.06.29

A FIX TV KÉRDEZETT (SZERDAI ÁLLAPOT SZERINTI ELEMZÉS)

Azóta kicsit nőtt az RN abszolút többségének az esélye.

2024.06.28.

A HARRIS BECSLÉSE SZERINT az RN és szövetségesei 250-305 mandátum közótt lehetnek (289 az abszolút többség).

MEGINDULT AZ EGYÜTTLAKÁSI HATALMI HARC

Miközben az RN azt kommunikálja, hogy az alkotmány betűje által engedett szintig bele akar szólni a védelmi és külpolitikai kérdésekbe, Macron máris megnevezte, kit jelölne francia biztosnak az alakuló Európai Bizottságba (maradna Thierry Breton). A választás tehát még meg sem történt, de a felek máris elkezdték az együttlakási hatalmi harcokat. Ha pedig valóban együttlakás lesz, bőven számíthatunk még ilyenekre.

2024.06.26.

A PÁTRIA RÁDIÓ KÉRDEZETT

2024.06.25.

FRISS IFOP MANDÁTUMBECSLÉS

Három napja még 240 volt az RN maximuma az Ifopnál, most 260. A 260 sem abszolút többség, de több, mint korábban. Utalok az Elabe becslésére tegnapról, amikor azt mondtuk, figyeljük a tendenciát – ez még mindig óvatosan kezelendő, de mintha lenne egy kis RN erősödés a becslésekben. Figyelünk tovább, most már ömlenek a mérések, úgyhogy gyorsan látni fogjuk, mindenki ugyanarra jut-e.

2024.06.24.

ELABE MANDÁTUMBECSLÉS!

  • Nemzeti Tömörülés – RN: 250 -280 mandátum
  • Új népfront: 150-170 mandátum,
  • elnöki párt – Ensemble: 90-110 mandátum
  • LR – republikánusok: 35-45.

A figyelmeztetés ugyanaz, mint a korábbi esetekben: óvatosan kezelendő. Az abszolút többség 289 fő. A becslés megerősíti, hogy a többség nélküli parlament jelenleg a legvalószínűbb, de azért vegyük észre, hogy az RN ebben a becslésben feljebb van, mint a korábbiakban (vagyis azt fogjuk figyelni, hogy a következő mérésekben és becslésekben az RN hogy alakul, közeledik-e az abszolút többséghez). Részletek:

2024.06.23.

ITT EGY ÚJABB IPSOS ADATSOR

Nagyon meglepő talán nincs benne, de érdekes a döntésüket még megváltoztatni hajlandók tömege (a centrumban és a republikánusoknál van arányaiban nagyobb mozgástér megszólítani bizonytalankódokat). Fontos a részvételüket biztosra mondók aránya. Az intézet most 60-64% körüli részvételt lát, ami 2022-höz képest magas lenne. Itt lehet böngészni.

2024.06.22.

FRISS MANDÁTUMBECSLÉS!

Az Ifopnál a mandátumbecslés (6. oldal a link alatt) most így néz ki:

  • RN – Nemzeti Tömörülés: 200-240 mandátum
  • Új Népfront: 180-210 mandátum
  • Ensemble – elnöki párt: 80-110 mandátum
  • LR – republikánusok: 40-60 mandátum

Az Ifop is mondja, hogy a második fordulóba jutás bizonytalanságai, a visszalépések miatt óvatosan kezelendő, de annyiban fontos, hogy megerősíti: nagy az esélye a stabil többség nélküli parlamentnek. Az abszolút többség 289 fő.

ELEMZÉS A HETI TV-N

… a pénteki állapot szerint 🙂

2024.06.21.

A KAMPÁNY KÉPE MOST

1. Macron személyesen is kampányol, ami elég vitatott házon belül. Az elmúlt napokban a baloldalt és a programját támadja (egyes elemzések szerint ez egy első fordulós stratégia, a másodikban fordulna rá az RN-re, csak a második fordulóba be is kell jutni, ehhez 12,5% minden körzetben)

2. Történt egy nagyon csúnya antiszemita bűncselekmény (egy kislányt erőszakoltak meg). A pártok ezután folytatták a “hol van az antiszemitizmus Franciaországban?” vitát, ami október 7. óta szinte folyamatosan tart (a jobboldalon és a centrumban mindenkinek érdeke, hogy a Lázadó Franciaországban találja meg; a Lázadó Franciaország és az Új Népfront pedig inkább a Nemzeti Tömörülésnél keresi). Háttér: a radikális baloldal a palesztin-izraeli kérdést helyezte a kampánya középpontjába, miközben Jean-Luc Mélenchon nemrég azt állította, antiszemitizmus Franciaországban már csak maradványként, nyomokban van jelen.

3. Naptárba vésendő: 2024. június 25-én lesz egy nagy tévévita, melyen Attal miniszterelnök vesz részt a Macron-tömb részéről, ott lesz Jordan Bardella is az RN-től. Az LFI delegáltja Manuel Bompard. lesz.

AZ IFOPNÁL…

a legújabb adatsorban 34%-on áll a Nemzeti Tömörülés. 29% az Új Népfront, a Macron-párt 22%. Vagyis: ez alapján úgy tűnik, mindenki mobilizál (az RN erősödik az EP-eredményhez képest, ahogy az elnöki párt is, a baloldal pedig összeszervezi azokat, akik külön-külön baloldali szavazatot adtak le 9-én). Viszont: a baloldal és az RN szavazói jóval biztosabbnak mondják a szavazatukat, mint a Macron-párt szavazói.

024.06.18.

NÉHÁNY REGGELI ÉRDEKESSÉG

Olivier Faure szocialista főtitkár győzelem esetén szavazást akar a miniszterelnök-jelölt személyéről. Közben az RN ismét megnyitotta a nyugdíjreform eltörlése előtt az utat.

2024.06.17.

A HETI TV KÉRDEZETT

A reggeli adásból íme egy gyakorlatilag teljes körkép.

A KLUBRÁDIÓ KÉRDEZETT

A 41. perctől:

2024.06.16.

MOST AKKOR HOGY IS ÁLLNAK AZ EGYES PÁRTOK? MEKKORA A ZŰRZAVAR A KUTATÁSOKBAN?

Elég nagy. Mutatom.

ADRIEN QUATENNENS VISSZALÉPETT

Ugye ő az a képviselő, akit a bíróság elítélt házastársi erőszak miatt, és nagy felhördülést váltott ki a baloldalon belül az újbóli jelölése. Háttér itt.

AZ AKTUÁLIS ÁLLÁSRÓL IS SZÓ VOLT…

(…és nem teljesen ugyanaz, mint a hét elején)

TÜNTETÉSEK

A rendőrség szerint 250 000, a szakszervezetek szerint cca. 650 000 ember tüntetett tegnap a Nemzeti Tömörülés ellen országszerte. A szokásos számolgatós játék.

2024.06.15.

FRANÇOIS HOLLANDE…

… is indul egy képviselői helyért.

MA REGGELI HELYZET

1. Eric Ciotti kizárását felfüggesztette a bíróság, így jogilag jelenleg is ő a republikánusok elnöke.
2. Éjjelre kiderült, hogy a magát “Új Népfrontnak” keresztelő baloldal kiket jelölt az egyes kerületekbe, úgy tűnik, hogy néhány Mélenchon-ellenes képviselő kiestek az LFI-rostán. A korábban már említett Quatennens viszont kapott jelöltséget.

Az LFI-nél nyilvános üzengetésbe és válságba torkollott a jelölési folyamat, úgy tűnik, ez a délelőtt témája.

2024.06.14.

ÚJABB FELMÉRÉS, ÚJABB MANDÁTUMBECSLÉS

Ez abszolút többség nelküli parlamenttel, erősödő baloldallal és a baloldalnál kicsit erősebb RN-nel számol, vagyis ők ketten elől, a Reneszánsz nagyon lemarad. A különbség az, hogy a korábbi mérésekben a baloldal szavazatai nem adódtak össze – itt úgy tűnik, hogy a baloldali szavazók már mobilozálódnak (a hétvégi tüntetések is nyilván ezt a célt szolgálják). Ez még mindig korai mérés, korai becslés, de azért ugyanúgy rakjuk el, mint a többit, figyeljük a tendenciákat.

Ez az a forgatókönyv, amely – ha megvalósul, persze – azt jelenti a végelszámolásnál, hogy nemcsak a parlamenti többség nem lesz stabilabb, mint eddig, de a saját hatalmi bázisa szempontjából is tovább gyengül Macron, miközben a baloldal visszaerősödik.

MEGSZÜLETETT

a baloldali összefogás programja, pénteken mutatták be.

2024.06.13.

AZ ULTRAHANG KÉRDEZETT

Tegnap délutáni felvétel, a Visszahódítás szétesése előtt készült.

MEGAKADHATTAK A BALOLDALI TÁRGYALÁSOK

A Libération szerint az október 7-i Hamasz-támadás minősítése, és Adrien Quatannens személye miatt.

A KLUBRÁDIÓ KÉRDEZETT

A beszélgetés a 29. percnél kezdődik.

AZ ECONOMIX KÉRDEZETT

A beszélgetés a keddi állapotot tükrözi, de egész időtállóra sikerült :).

2024.06.12.

MÉG EGY KIZÁRÁSSAL ÉR VÉGET A NAP

Zemmour kizárta az őt kritizáló Marion Maréchalt a Visszahódítás pártból és hazugsággal vádolta egy interjúban.

ELEMZÉS A HÍR TV-BEN

❗️ A VISSZAHÓDÍTÁS IS SZAKAD

Le Pen unokahúga, Marion Maréchal sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem a saját pártja, a Visszahódítás jelöltjei, hanem az RN támogatta jelöltek mögé áll be, és nyilvánosan kritizálta Eric Zemmour pártelnököt a jelöltállítási stratégiája miatt.

FRISS

Az LR politikai bizottsága kizárta Eric Ciotti elnököt, aki viszont továbbra is az LR elnökének tartja magát, és az ülés szerinte szabálytalan összehívása miatt büntetőjogi következményekkel fenyeget. Ebből nyilván valamilyen bírósági vita, per biztos lesz.

BARDELLA MÁRIS KORRIGÁL

Az RN eddig kitartott a 60 éves nyugdíjkorhatár mellett, a miniszterelnöki posztra pályázó Jordan Bardella viszont elkezdett visszavenni ebből az ígéretből: a nyugdíjreform visszacsinálása, mint mondta, nem lesz prioritás. És ezt egy olyan napon mondta, amikor mindenki mással van elfoglalva, nyilván nem véletlenül, kisebb az esélye, hogy erős támadásokat kap érte balról – de a gazdaság szereplő nyilván meg fogják hallani.

MACRON, A TEHERTÉTEL?

A választás előtt sokszor elmondtuk, hogy az elnök belépése a kampányba a tapasztalatok szerint mobilizáló erejű, csak nem tudjuk, hogy mennyire. Nos, az eredmények ismeretében van válaszunk: ez most más volt, Macron most nem dobott a Reneszánsz eredményén. Sőt, a közhangulat afelé megy, hogy az elnök mobilizál ugyan, csak éppen pont azokat, akik nem szeretik. Erről mostanában mindenféle cikkek születnek, melyekben a pártja képviselői mondanak nem túl hízelgő dolgokat az elnökről. Csak egyet mutatok, itt, angolul van.

A POZSONYI PÁTRIA RÁDIÓ KÉRDEZETT

Röviden összefoglaltam, hogy hol tartunk most. Gyorsan pörögnek az események, szóval ez a reggeli állapot:

MEGEGYEZHETETT A BALOLDAL A JELÖLTEK SZÁMÁBAN, CIOTTI BEZÁRATTA AZ LR SZÉKHÁZÁT, HOGY NE TUDJÁK MEGBUKTATNI

Sajtóhírek szerint – bár a mérsékelt szocialisták jobban szerepeltek, mint a radikális LFI az EP-választáson -, az LFI kap több jelöltséget 229-175 arányban, a többi jelölti hely pedig a zöldek és a kommunisták között oszlik meg. Kérdés, hogy a programban, illetve a miniszterelnök-jelölt személyében az LFI enged-e a szocialistáknak. Ez most a figyelendő, nyilván csomagban tárgyalnak.

Mindeközben készül a palotaforradalom a republikánusoknál, terveznek (-tek?) egy délutáni ülést Ciotti pártelnök megbuktatására, aki ennek úgy próbálja elejét venni, hogy bezáratta a székházat, és mindenkit hazaküldött. Itt is folyt. köv.

MACRON SZERDÁRA TOLTA A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁT, KI IS DERÜLT, MIÉRT

A sajtótájékoztató elején a francia elnök erősen támadta a jobb- és a baloldalt is, mondván, összefog a szélsőségekkel (és ezzel szemben természetesen a választók figyelmébe ajánlotta a saját szövetségét). Ebből az érvelésből az következik, hogy a republikánusok tegnapi programját (összefogás az RN-nel, erről szóló vita stb.) Macron magára nézve hasznosnak tartja. Hagyta tehát hogy kapjon a téma 24 órát, aztán az elnöki székből még rá is erősített.

2024.06.11.

NEM LESZ ZEMMOUR – LE PEN SZÖVETSÉG, ÍME MIÉRT NEM:

Hogy nem lesz, azt most jelentette be Marion Maréchal – azt mondta, az RN nem akar elvi alapon együttműködést Eric Zemmourral és pártjával.
Ha ismerjük a francia politika és választási rendszer logikáját, akkor tudjuk, hogy Le Penéknek az ideológiai közelség ellenére sem érdeke ez a szövetség, mert
1. jó nekik, ha Zemmour ott van tőlük jobbra, de nem közvetlenül velük (lehet oda mutatni, hogy van jobbra radikálisabb az RN-nél),
2. a kétfordulós többségi rendszerben az RN-nek nem okoz gondot a második fordulóba jutni, ráadásul a második fordulóban a Zemmour-szavazók várhatóan jó arányban leszavaznak Le Penékre, tehát nem éri meg az RN-nek olyanért fizetni, amit amúgy is megkapna,
3. és a bónusz az RN-nek: így kevesebb szavazat jut Zemmouréknak az első fordulóban, ebből következően kevesebb pénzük lesz az építkezésre.

ÉRIK A REPUBLIKÁNUS ROBBANÁS – CIOTTI BEMONDTA

1. Ciotti pártelnök bemondta, hogy igen, akar LR-RN szövetséget.
2. Minden republikánus szenátor (és sok más prominens republikánus) tiltakozik (egyesek szerint Ciotti a saját körzetében a saját bőrét mentené, legalábbis ezt mondják esetenként a saját párttársai, nyilván nem hízelegni akarnak neki).
3. A következő napok a republikánusok belső lelki életről fognak szólni, a jobboldali csaták legalább olyan érdekesek lesznek, mint a baloldal egyezkedései és feszültségei.
4. Akik nem csatlakoznak az ötlethez sem formálisan, sem informálisan, azok szabadon lebegnek a centrum felé? Ez is kérdés.
5. A centrum mindenesetre várhatóan boldogan kampányol majd azzal, hogy a baloldal = radikális baloldal/LFI, a jobboldal meg = radikális jobboldal/RN; hogy ők az egyetlen védelem a radikálisok ellen. Nem mintha ez az érv bejött volna az EP-választáson, de ez ugye most kicsit más, mert a francia parlamentről szól. Figyeljük!

ÚJABB GYORSELEMZÉS – FRANCIA VÁLASZTÁS, EURÓPAI KONTEXTUS

Íme egy újabb gyorselemzésem – Fekete Rita kérdezett (tegnap esti felvétel, így a legfrissebb fejleményekkel még nem számolhatott, és bizony gyorsan pörögnek az események)

JÖNNEK A FESZÜLTSÉGEK

A baloldalon az LFI összefogásba való bevétele vált ki kritikákat itt-ott (meglátjuk az erejét, meg hogy az összefogás átmegy-e a program- és személyi vitákon egyáltalán). A jobboldalon viszont akut a vita, mert egyes hírek szerint Ciotti republikánus pártelnök megegyezne az RN-nel, amit sokan elleneznek a pártjában. Estére kiderül, hogy mi igaz a pletykákból, de értelemszerűen most ez A figyelendő.

HARRIS INTERACTIVE: 235-265 MANDÁTUM VÁRHAT A NEMZETI TÖMÖRÜLÉSRE (289 AZ ABSZOLÚT TÖBBSÉG)

Vasárnap-hétfőn 34% mondta, hogy az RN-re szavazna, ez kicsit több, mint vasárnap az EP-választáson (győzteshez húzás?). Egy teljes baloldali összefogás 22%-ra számíthatna (ez jó 8%-kal kevesebb, mint amit a zöldek, az LFI és a szocialisták összeadva vasárnap kaptak, mert az ugye 5,5+9,9+13,8=29,2). Macronék 19%-ot szereznének, ami 14,6 volt vasárnap, itt is jó 4% a differencia). A mandátumbecslésben ez úgy nézne ki, hogy az RN 235-265 közötti mandátumszámra számíthatna, ami elmarad a 289-es abszolút többségtől.
Még egyszer: ez kiindulópont most nekünk, az abszolút többségi rendszer jellege (és a tényleges jelöltek és szövetségek jelenlegi ismeretlensége) miatt ezeket a becsléseket óvatosan kezeljük, és egy mérés nem mérés, de…

MILYEN GYORSAN LÁTJUK MAJD A TÉNYLEGES ERŐVISZONYOKAT?

A francia közvélemény-kutatók most kezdenek a választás kihirdetése után mérni és mandátumbecsléseket készíteni. Ahhoz, hogy alapos munkát végezzenek, jó egy hét kell.é Tehát jó egy hét, mire tisztábban látunk (és ha a tényleges jelöltek ismeretében akarnak dolgozni, akkor inkább kettő). Ezzel együtt is van egy friss Harris mérés, amely egy gyors online adatfelvétel volt vasárnap és hétfőn, mindjárt mutatom külön posztban, hogy mire jutott. Az érdekesség, hogy már látható elmozdulás a választási eredményekhez képest. Óvatosan kezeljük, mert egy mérés nem mérés, de kiindulópontnak érdekes.

MINDENKI SZÉTSZEDNÉ A REPUBLIKÁNUSOKAT

A Reneszánsz jelezte, hogy támogatna inkumbens jobboldali jelölteket, és most jön az igazán érdekes – ma reggel a Nemzeti Tömörülés is jelezte, hogy támogatna republikánus jelölteket. Vagyis Macronék és Le Penék ugyanazt csinálják, mint eddig, igyekeznek az LR-t szétszedni. Ezt az LR-nél meg kell vitatniuk napokon belül (mert ugye az elkerülhetetlen, hogy erre az LR részéről mondjanak valami értelmezhetőt). Érnek a viták, szivárognak az álláspontok, az idő meg fogy, a jelöltállítás június 16-ig lehetséges.

ÖSSZEFOGNA A BALOLDAL

Bár az október 7-i események és az antiszemitizmus-viták után ez egyre kevésbé tűnt valószínűnek (hiszen a Nupes szétesett), a baloldali pártok tegnap este közleményben jelezték, hogy közösen indulnának a nemzetgyűlési választáson. Most jön a személyi kérdések és a program-kérdések tisztázása. Lesz miről beszélni, mert viták vannak méghozzá nagyon alapvető kérdésekben is (lásd például Ukrajna ügyében).

2024.06.10.

GYORSELEMZÉSEM

MÁJUS 16.

E napig kell a jelóltségeket jelenteni. Eddig tárgyalhatnak a pártok – és ezután indulhatnak neki a közvéleménykutatók becsléseket csinálni.

A 100%-OS FELDOLGOZOTTSÁG…

… nagyjából megfelel az előzetes becsléseknek, viszont a Lázadó Franciaország erősebb lett egy picit, végül 9,89%-on áll. Részletek itt.

2004.06.09.

MINDENHOGY JÓ?

Az előbb azt írtam, hogy Macron egy várhatóan nyitott választást írt ki, aminek mindazonáltal az RN esélyese (de sok függ attól, hogy hány jelölt indul szemben az RN-tömbbel, de erről majd később).
1. Ha nem nyer az RN, akkor ki lehet fogva a szél a vitorlájából (hiszen már nem követelheti a demokratikus aktust, a választást, mert megvolt).
2. Ha nyer az RN, akkor együttlakás lesz, és 2027-re készülve a Reneszánsznak az is jó lehet: a kormányon lévők népszerűsége csökkenni szokott.
Vagyis ha Macron ügyesen játszik, akkor a fejében A-terv és B-terv is van.
Csakhogy itt jön a csavar: Marine Le Pen a tapasztalatok alapján tudhatja, hogy a miniszterelnök személye lehet ilyenkor népszerűtlen, ezért vélhetően nem ő, hanem Bardella vállalná a feladatot. Ami új problémákat nyit meg az RN-en belül is, no meg új stratégiai játékot Macronékkal…

NYITOTT A NEMZETGYŰLÉSI VÁLASZTÁS?

2023 decemberéből ismerünk egy becslést, amely szerint a Le Pen-párt, az RN akár abszolút többséget is szerezhetne a Nemzetgyűlés feloszlatása esetén (e szerint tavaly év végén 243-305 mandátumra számíthatott, a többséghez 289 kell). Nyilvánvaló, hogy ez fél éve volt, és nem tudjuk biztosan, hogy azóta mi mennyit változott. Például azzal, hogy ma már nem elméleti ez a kérdés, hanem gyakorlati, mert választás lesz. Ráadásul hatással lehet az egészre, hogy Macronék bejelentették, a mérsékelt inkumbensekkel szemben nem indítanak jelölteket. De ha abból indulunk ki, hogy valami hasonló mérést használt az elnök a feloszlatási döntése meghozatalakor, akkor azt kell feltételeznünk, hogy a választás nyitott, és Macron akkor se sírna, ha az RN nyerne. Ezt hamarosan még alaposabban körüljárjuk, mert az egész lényege.

IDŐFAKTOR: MEGLEPETÉS

Macronról tudni lehet, hogy szeret időt húzni, gondolkodni, időnként bizonytalankodik a nagy döntések meghozatalakor.
Most nem ezt tette.
Nyilván tudta, hogy milyen eredmény vár a pártjára, így ez egy taktikai érvet azonnal odatett. De ott van az időfaktor is: mivel az új választás lehetősége ott volt a fejekben, de nem azonnal, nem feltétlenül most, a meglepetés ereje (alapesetben) a bejelentőnek segíthet. A kérdés az, hogy miben.
Erről hamarosan írok, mert egyáltalán nem biztos, hogy Macronnak az az érdeke, hogy ne az RN adja a többséget, és ne Bardella legyen a kormányfő.

MIÉRT JELENTETTE BE MACRON ENNYIRE GYORSAN AZ ÚJ VÁLASZTÁST?

Miért lépett akkor, amikor még meg sem jelentek a hivatalos eredmények? A válasz valószínűleg az, hogy ezzel elejét próbálta venni annak, hogy a Reneszánsz és az elnöki párt vereségéről szóljon a közbeszéd (ami a becslések alapján óhatatlanul elkezdődött). Amint megjött a feloszlatásról szóló bejelentés, elindult az országos kampány. Ami ugye új téma, amiben az elnök kezdeményezőként lép fel…

VÁRATLAN-E AZ, HOGY A NEMZETI TÖMÖRÜLÉS KÉTSZER ANNYI SZAVAZATRA SZÁMÍTHAT, MINT MACRONÉK?

Nem, a felmérések hetek óta azt mutatták, hogy az elmúlt 3-4 hónapban Macronék lefele tartottak, az RN pedig tartotta magát. A nyitott kérdés inkább az volt, hogy a szocialisták megelőzik-e Macronékat.

HOGY NÉZNEK KI A VÁRHATÓ EREDMÉNYEK, VAGYIS A MOST ISMERT BECSLÉSEK?

Az Ipsos becslése szerint (tehát nem eredmény) Franciaországban így néz ki a kép:

RN (Le Penék) 31,5%
Reneszánsz (Macronék) 15,2%
PS (szocialisták) 14%
LFI (Mélenchonék) 8,7%
LR (Sarkozy pártja) 7,2%
Visszahódítás (Zemmour pártja) 5,5%
Zöldek 5,2%

Kommentek

Kommentek

One comment on “Jön a Bardella-kormány? Nemzetgyűlési választás követi Macronék EP-vereségét

  • Mennyire zavarosak a közvélemény-kutatások? — FRANCIA POLITIKA , Direct link to comment

    […] Több alkalommal és több helyen beszéltem arról, hogy mennyire kérdőjeles a közvélemény-kutatások mostani használhatósága. Arról is, hogy a mandátumbecslések ezen a héten még mennyire csak kiindulópontnak jók. Ennek egyszerű oka van: a szemünk előtt áll fel a mezőny, és zajlik a politikai verseny az értelmezésért és a mozgósításért. Vagyis folyamatosan frissítenünk és figyelnünk kell. De akkor mire megyünk a meglévő számokkal? […]

Comments are closed.