Kiürítette a francia rendőrség az iskolai migránstábort

Kiürítette pénteken a francia rendőrség azt a szanálásra ítélt párizsi gimnáziumot, ahol nyár óta több mint hétszáz migráns élt elfogadhatatlan higiéniai körülmények között. Az embereket átmeneti szállásokon helyezték el.

A jelentős rendőri jelenléttel végrehajtott kiürítésnél nem történt incidens, az emberek nyugodtan távoztak, miután előző nap értesítették őket arról, hogy felszámolják az illegális táborhelyet. Sokan önként, csomagjaikkal a kezükben hagyták el a helyet, ahol a bevándorlási hivatal munkatársai és szociális munkások is segítették a hatóságok munkáját.

Az épület előtt 26 busz állt a migránsok rendelkezésére. Azokkal szállították őket 12 befogadóközpontba, ahol mintegy 900 helyet készítettek elő a számukra.  A szanálásra ítélt volt gimnáziumba július 31-én költözött be néhány migráns, akiknek száma gyorsan kezdett növekedni: augusztus elején már százan voltak, szeptemberben pedig hétszázan, többségében szudáni, afgán és eritreai állampolgár, főleg férfiak. A táborban élő néhány nőt a párizsi önkormányzat fokozatosan helyezte el az elmúlt hetekben különböző szálláshelyeken.

A Jean Quarré gimnázium kiürítését szeptember 26-án rendelte el a bíróság. A négyemeletes betonépület Párizs északi, XIX. kerületében, egy kis zsákutcában található.

“Nem aludtunk egész éjjel, el akarunk innen menni” – mondta franciául egy fiatal migráns a Le Monde című napilapnak. Egy önkéntes segítő szerint amióta a hatóságok bejelentették a kiürítést és az emberek elhelyezését, a migránsok nagyon izgatottak.

Jean-Francois Carenco párizsi prefektus elmondta, hogy a hatósások mindenkit elhelyeznek és mindenki esetével külön foglalkoznak. A kiürítést a humanitárius sürgősségi állapottal indokolta, szerinte “nem normális, hogy a köztársaság ilyen körülmények között hagyjon élni embereket”. Elmondása szerint ezeknek a migránsoknak a 98 százaléka menedékkérelmet kíván benyújtani.

“Személyi papírokat mindenkinek. Kevesebb rendőrt, több okiratot!” – kiabálta néhány migráns, mielőtt beszállt a buszba, amely elszállította őket.

Ez volt az utolsó nagy illegális migránstábor a francia fővárosban. Júniusban egy metrómegálló közelében, szeptember közepén pedig az Austerlitz rakparton számoltak fel a hatóságok illegális sátortáborokat. Az ezeken a helyeken élő 2200 embert befogadóközpontokban helyezték el.

A gimnáziumban kialakult menekülttábor felszámolását hetek óta készítette elő az állam, miután egyre több ember élt elviselhetetlen körülmények között az egykori tantermekben kialakított hálótermekben. Az épületet egy segítő egyesület találta az utcán élő migránsoknak, s a környéken élők szolidaritása ellenére, akik ellátták az embereket, feszültség alakult ki az emberek között, gyakoriak voltak a verekedések.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel a Francia Politika-blog RSS-csatornájára és lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek