Ezért nem érdemes francia klímaszkeptikusnak lenni

Egy hónappal a párizsi ENSZ-klímakonferencia előtt a francia közszolgálati televízió elbocsátotta azt a meteorológust, aki könyvében bagatellizálta a globális felmelegedés következményeit.

Philippe Verdier, a France Télévisions konszern meteorológiai osztályának vezetője, a France 2 csatorna időjárás-előrejelzésének műsorvezetője maga jelentette be, hogy megkapta a felmondólevelet. Ezt a köztelevízió is megerősítette.

Az interneten vasárnap közzétett felvételen Verdier emlékeztet arra, hogy a köztévé két héttel ezelőtt letiltotta a képernyőről, miután október 1-jén megjelent Climat Investigation (Éghajlatnyomozás) című könyve, amely heves vitákat váltott ki.

“Ma reggel kaptam egy levelet. Úgy döntöttem, hogy önökkel és önök előtt nyitom ki ezt a levelet, mert ez a szólásszabadság és a tájékoztatási jog nevében mindenkihez szól” – mondja a könyve plakátja előtt álló, feketébe öltözött újságíró, majd kinyitja a borítékot és magában elolvassa a levelet, de egy szót sem szól, s nem is mutatja meg a levél tartalmát.

Az újságíró Twitter-oldalán a “France Télévisions elbocsátotta” felirat olvasható Verdier fotóján.

Így néz most ki Verdier Twitter-profilja
Így néz most ki Verdier Twitter-profilja

A France Télévisions vezetése nem kívánta a felvételt kommentálni, az viszont köztudott, hogy a köztelevízió etikai szabályzata szerint senki használhatja fel a vállalat imázsa által kialakított hivatalos státuszát személyes véleménye közvetítésére.

A Climat Investigation című könyvben Verdier, aki nem klímaszakértő, kétségbe vonja az Éghajlat-változási Kormányközi Testületet (IPCC) alkotó nemzetközi szakemberek feddhetetlenségét.

A szerző, aki elutasítja magával kapcsolatban a “klímaszkeptikus” kifejezést, védelmébe veszi a felmelegedés számos “kedvező következményét”. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a tudósok “bizonytalanok” elméleteikkel kapcsolatban.

Éghajlatszakértők egybehangzóan hangoztatják, az éghajlatváltozásnak hosszabb távon tragikus következményei lesznek, ha semmi sem történik a globális felmelegedés féken tartása érdekében.

Philippe Verdier könyvében “manipulált tudósokról”, “elvakult médiáról” és haszonleső civil szervezetről beszél.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel a Francia Politika-blog RSS-csatornájára és lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek