Nem ebédel a francia elnökkel, mert bor is lesz az asztalon

Protokollbeli nézeteltérés miatt elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje. Teherán ugyanis azt kérte az Elysée-palota protokollosaitól, hogy egyáltalán ne legyen bor az asztalon. Franciaország a köztársasági hagyományokra hivatkozva elképzelhetetlennek tartja a kérés teljesítését.

Haszan Róháni iráni elnököt jövő kedden fogadja hivatalában François Hollande francia államfő. Az RTL kereskedelmi rádió értesülése szerint azonban a tervezett munkaebédet az iráni fél lemondta, miután a francia protokollnak megfelelően az ebéden a legjobb francia borokból szolgáltak volna fel, pedig az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást.

Párizs jelezte, hogy azért nem tud eleget tenni az iráni kérésnek, mert az Elysée-palotában rendezett minden hivatalos ceremónián felszolgálnak francia borokat, akkor is ha muzulmán vallásúak a vendégek. A borból természetesen nem kötelező inni.

A francia elnöki hivatal nem kívánta kommentálni az értesülést, de a Le Monde című napilap és a France2 közszolgálati televízió szerint az elnöki tanácsadók nem örülnek, hogy nyilvános polémia lett a “nevetséges” problémából, miközben a két államfő a szíriai helyzetről, az iráni nukleáris programról és a terrorizmus elleni fellépésről fog tárgyalni a kétórásra tervezett megbeszélésen.

Gondot okoz az egyik legismertebb francia hagyomány: a bor
Gondot okoz az egyik legismertebb francia hagyomány: a bor (Forrás: Mister GC, Freedigitalphotos.net)

A francia külügyminisztérium delegációja egyébként a héten Teheránba utazik, hogy véglegesítse Róháni elnök párizsi programját.

Az RTL úgy tudja, hogy a francia protokollosok munkareggelit javasoltak az ebéd helyett a tárgyalás formájának, de azt az iráni fél túl szegényesnek ítélte meg, ezért inkább egy egyszerű kétórás megbeszélést terveznek a felek.

A válogatott francia borok eddig csak egy alkalommal okoztak diplomáciai konfliktust az Elysée-palota muzulmán vendégei számára, akkor is Irán esetében. 1999-ben Mohammed Hatami akkori elnök elhalasztotta a látogatását ugyanezen probléma miatt. A francia-iráni magas szintű találkozóra végül hat hónappal később került sor: Jacques Chriac akkori francia államfő végül uzsonnán látta vendégül iráni kollégáját.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel a Francia Politika-blog RSS-csatornájára és lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Kommentek

Kommentek