250. Orbán mennybemenetele és a Habony-művek párizsi pihenője

Tegnap többen is rákérdeztek, hogy mit értek az alatt, hogy ha a párizsi terror kapcsán beigazolódik a menekülthullám biztonsági kockázat-jellege, akkor “Orbán Viktor magyar miniszterelnök tekintélye megnőhet, ha nem is az elitek körében, de az európai polgárok egy részének szeme előtt biztosan“. Vizsgáljuk meg külön ezt a kérdést, mert megítélésem szerint ez lehet Párizs egyik legfontosabb politikai következménye.

A kérdés Magyarországról nézve nem olyan egyértelmű. A magyar belpolitikában Orbán szerepe kapcsán ugyanis (értelemszerűen) sok a zaj: most sok (főként ellenzéki) szereplő beszél arról, hogy Orbán Viktor és Habony Árpád mindent megtesznek majd, hogy kihasználják a párizsi terrort, félelmet keltsenek, megijesszék és az erőt mutató kormányhoz édesgessék az embereket stb.

Én viszont érdemben más mellett érvelek: szerintem nincsen szükségük arra, hogy direktben kihasználják a helyzetet, a párizsi terror ugyanis könnyen anélkül igazolhatja a politikájukat, hogy bármit is tennének.

A menekültkérdés, az illegális migráció és a terrorizmus összekötése eddig is létező, sokat kritizált politikai érvelés volt, melyre Orbán politikai ellenfelei rendre azt mondták, hogy az gyűlöletkeltő, paranoid, gonosz diskurzus, mely kizárólag fideszes belpolitikai célokat szolgál, és nemzetbiztonsági jelentősége valójában nincs.

Most viszont itt az érv, miszerint az egyik elkövető teste mellett találtak egy hamis / nem hamis szír útlevelet, mellyel valaki több országban is menekültként regisztrált, majd eltűnt. Ami még ennél is fontosabb, úgy tűnik, az egyik elkövető ujjlenyomatai egyeznek azokkal az ujjlenyomatokkal, melyeket a regisztráció során rögzítettek. Vagyis az egyik elkövető a helyzet jelenlegi állása szerint valamilyen személyazonossági okmányt felhasználva mégiscsak a menekültáradattal jutott be Európába (vagy eljátszotta, hogy így jutott be Európába).

Itt két szempontot érdemes szem előtt tartani: egyrészt az információk egyelőre nem teljesen egyértelműek, másrészt pedig még nem tudjuk, hogy miért így érkezett az elkövető (taktikai-politikai oka is lehetett, például az európai migrációellenesség további felkorbácsolása, persze ezt az ISIS nem fogja az orrunkra kötni).

Pillanatra ne legyen kétségünk, ha kiderül, hogy bárki, bármilyen céllal és megfontolással az ellenőrizetlen és kontrollálatlan migránsáradattal jött be Európába, akkor Orbán Viktor (és a hozzá hasonló álláspontot képviselők) politikája visszamenőlegesen legitimálódik. Nem az Orbán politikájától eddig csendben vagy nem csendben elhatárolódó magyar ellenzék és európai politikai elitek szemében lesz ez a visszamenőleges legitimáció lényeges, hanem a radikális jobboldalon, továbbá az európai polgárok és a magyar polgárok egy részénél, akik az fogják mondani, hogy “lám, Orbánnak igaza volt, ő volt az egyetlen, aki felvállalva a menekültellenesség és az embertelenség vádját mindent megtett, hogy védekezzen a terrorizmus és a bizonytalanság ellen, a többiek meg letagadták a problémát és az európaiak biztonságát a migránsok jóléte elé helyezték”.

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben (MTI / Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben (MTI / Koszticsák Szilárd)

Számomra ezért érthetetlen, hogy Merkel, Hollande és Juncker a menekültválság kapcsán miért mondták ki annyira gyorsan, hogy Párizs után sem kell változtatni az európai politikán. Nem értem, miért nem azt mondják, hogy várjuk meg, amíg kiderül, hogy ténylegesen mi történt, pletykák és feltelezések alapján ne hozzunk nagy horderejű döntéseket. Miért nem akarnak időt nyerni? Ha végleg bebizonyosodik, hogy Orbán szkeptikus menekült-politikáját bizonyítékok támasztják alá, akkor az lesz a minimum, hogy mindennek meg kell változnia, hogy semmi ne változzék.

Mert ha tényleg a Balkánon jött az egyik elkövető, akkor a biztonságáért aggódó európai polgárt nem fogja érdekelni, hogy az ISIS feszültséget és muszlim-ellenességet akart kreálni a balkáni sétával, vagy máshogy tényleg nem tudta bejuttatni a merénylőt. Ha bebizonyosodik, hogy a menekültáradat akár csak egy fél veszélyes elemet is magával sodort Európa területére, akkor Orbán Viktor nemcsak a focira mondhatja, hogy “na ugye”: Habony Árpád segítsége nélkül is mennybe megy.


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel a Francia Politika-blog RSS-csatornájára és lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek