251. Ki nyeri a terror utáni regionális választást?

Az elmúlt napokban gyakran szegezték nekem a kérdést, hogy kinek kedveznek majd a párizsi merényletek. Legutóbb a Vasárnapi Híreknek találgattam a szélsőjobb potenciális erősödésével kapcsolatban – találgattam, mert friss számaink akkor még nem voltak. Most viszont vannak.

A szocialistáknak csak lefelé vezet út

A francia regionális választások során arra számíthatunk, hogy a Szocialista Párt mindenképpen jelentős vereséget szenved majd. A földrengés, esetleg egy kis belső szocialista elégedetlenség garantált, ugyanis a 2010-es nagy győzelemből, melynek során 22 régióból 21-et a PS elhódított, már csak lefele vezet út. Közkézen forogtak mindenféle pletykák is egy esetleges decemberi kormányátalakításról, ám a terrorizmus és a COP21 (az ENSZ klímavédelmi konferenciája) árnyékában egyelőre nem lehet tudni, hogy az elnök mit dönt és mikor.

Ahol jól áll a Front National

Kérdéses továbbá a Nemzeti Front győzelme néhány régióban (úgy tartják, különösen Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Côte d’Azur, illetve Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne eredményeit lesz majd érdemes figyelni, hiszen ezek a területek mostanság nemcsak az FN legerősebb régiói, ahol a támogatottsága korábban meghaladta a 30%-ot vagy akörül mozog, de egyben ezekben a régiókban listavezetők a párt legfontosabb vezetői is.

Az első fordulós győzelem ezekben a régiókban jó eséllyel elképzelhető a radikálisok számára, a régió vezetésének tényleges elhódítása azonban nagyban függ majd attól, hogy a két forduló között a nagy pártok (a Sarkozy-féle republikánusok és a Hollande-Valls vezette szocialisták) esetleg visszalépegetnek-e egymás javára, vagy megállapodnak-e listafúziókról. Utóbbinak kisebb az esélye, de a Szocialista Pártban nagy viták folynak arról, hogy a PS harmadik helye és jelentős lemaradása esetén be kell-e állni a republikánusok mögé a Front győzelmének megakadályozása érdekében (a terror-csapás előtt a két jobboldali párt versenyezett egymással, a PS tőlük lemaradva állt).

Az FN csak akkor nyerheti meg egy régió vezetését, ha az összefogás vagy a visszalépés elmarad, ebben az esetben ugyanis a legtöbb szavazatot elérő lista helyből megkapja a kiosztható mandátumok 25%-át, s a maradékot osztják arányosan (vagyis a második körben 30% feletti eredménnyel akár abszolút többséget is lehet szerezni). A mandátumprémium természetesen a fúziók és visszalépések után nyerő listának jár.

Pártmozgások

A régiók száma 22-ről 14-re csökken a regionális reform nyomán, így nem mindegy – elsősorban Nicolas Sarkozy számára – hogy vezetése alatt totális győzelmet aratnak-e a republikánusok. Egy esetlegesen becsúszó FN-siker így ugyanis az elterjedt vélekedés szerint látványosabb és Sarkozy számára ártalmasabb lenne. Marine Le Pennek egyébként az is kedvezne, ha nem nyerne pártja egyetlen régiót sem, de a nagy pártok FN-ellenes összefogása miatt nem: akkor áldozatként pozicionálhatná magát és pártját. A taktika tudvalevőleg az FN számára sok sikert hozott már az elmúlt évtizedekben.

A franciák egy korábbi mérés szerint mindenesetre 52%-ban látják úgy, hogy nincs abban semmi rossz, ha az FN régiót vezet (48%-ot zavarná ez), egy másik adatsor szerint viszont 62% aggódik emiatt, s 60% ugyanezzel a lendülettel azt is támogatná, ha a bevett pártok köztársasági frontot alakítanának a Nemzeti Fronttal szemben.

A merényletek után az volt a kérdés, hogy a választók Hollande-hoz, vagyis a hatalomhoz, Sarkozy-hez, az erős volt és talán majdani elnökhöz, vagy Le Penhez, a tiltakozó, a hangulatot meglovagoló pártvezérhez húznak-e – s ez sem volt garantált felosztás, hiszen az elmúlt napokban Sarkozy éppen hogy radikálisabbnak mutatkozott, mint Le Pen, nyilván azért, hogy megakadályozza a szavazói széljobbra áramlását).

Így állunk most

Mostanra vannak friss számaink: Nord-Pas-de-Calais-Picardie régióban Marine Le Pen már 40% körül áll (és a második forduló nagyon szorosnak ígérkezik), és ugyanilyen jó helyzetben van Marion Maréchal-Le Pen Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban. Eközben Hollande is ugrott a különböző mérések szerint 7-17 pontot (ez kevesebb, mint Charlie után), és Sarkozy is erősödött a sajátjai között, jelenleg ő a legnépszerűbb a republikánusoknál. Külön érdekes, hogy Marine Le Pen megítélése is javult a Sarkozy-párt szimpatizánsainál.

Vagyis egyelőre mindenki fel tud mutatni valami neki kedvezőt, de az FN győzelme az egyik régióban valószínűleg közelebb van ezen a héten, mint november 13. előtt volt.


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel a Francia Politika-blog RSS-csatornájára és lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek