Háromosztatú lett a francia politikai rendszer

Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint a franciaországi regionális választások rámutattak arra, hogy komolyan kell venni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontot.

A szakértő az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a jobboldali ellenzéki Nemzeti Front megerősödését azzal magyarázta, hogy a franciák kiábrándultak az eddigi politikai rendszerből, az elmúlt 10-15 év problémáinak – úgy mint a munkanélküliség, a társadalmi feszültségek – nem megfelelő kezelése most “visszaüt”. A Nemzeti Front szavazóinak például negyven százaléka mondta azt, hogy a munkanélküliség és a gazdasági problémák motiválják abban, hogy a pártra szavazzon.

Hozzátette, úgy tűnik, hogy az eddig kétosztatú politikai rendszer háromosztatúvá válik Franciaországban.

Annak az oka, hogy a Nemzeti Frontnak mégsem sikerült egyetlen régióban sem győznie, többek között az lehet, hogy Le Pen pártjának nem voltak tartalék szavazói, a támogatók nagy részét már mozgósították az első fordulóban. Ezzel szemben a másik két pártra szavazók vasárnap nagyobb arányban vettek részt a választásokon – mondta.

Franciaországban vasárnap tartották a regionális választások második fordulóját, amelyen – a közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint – a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett Köztársaságiak 5-9 régióban, a kormányzó szocialisták pedig 3-6 régióban végezhettek az élen. E két párt mögött a Nemzeti Front a harmadik helyre szorult vissza, annak ellenére, hogy az első fordulóban a 13 régióból hatban végzett az élen.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Kommentek

Kommentek