Ezt írják a francia lapok a regionális választás második fordulójáról

Üdvözölték a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front vereségét a regionális választások második fordulójában a hétfői francia napilapok, amelyek “mindenki számára vereségként”, és “győztes nélküli választásként” értelmezték az eredményt.

A hivatalos eredmények szerint az ellenzéki jobboldal hét régióban győzött, köztük a Párizs körüli Ile-de-France régióban, amelyet a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette Köztársaságiak 17 év után hódítottak el a kormányzó szocialistáktól. A Szocialista Párt ugyanakkor az első fordulóhoz képest több szavazatot kapott, így öt régiót meg tudott tartani a 13-ból. Eddig François Hollande államfő pártja irányította egy kivételével az összes régiót. Korzikán most először a sziget függetlenségét szorgalmazók kaptak többséget a regionális tanácsban.

Az eredmény elsősorban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front számára vereség, amely az egy héttel ezelőtti első fordulóban aratott történelmi siker után abban a három régióban is kikapott, ahol a párt három vezető politikusa, északon az elnök Marine Le Pen, délen unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen és Elzászban a stratégiai alelnök Florian Philippot vezette a listákat.

A baloldali Libération, amely egy héttel ezelőtt címlapján Marine Le Pen fotójával és rajta a Közeledik felirattal jelent meg, most “Megkönnyebbültek, de” felirattal jelent meg.

“A köztársasági védelem megmentette a helyzetet. Itt az idő offenzívába kapcsolni” – fogalmaz a baloldali lap, amelynek szerkesztőségi írása szerint a választók mobilizációja a két forduló között nem a baloldal programjának, hanem a Nemzeti Front miatti félelemnek tudható be.

A jobboldali Le Figaro szerkesztőségi írása megjegyezte, hogy a baloldal sokkal jobban teljesített a vártnál, de most valamennyi hagyományos pártnak az a feladata, hogy megszolgálja azt a bizalmat, amit a választók adtak nekik a Nemzeti Fronttal szemben – hangsúlyozta a lap, amely szerint “a baloldal és a jobboldal nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna” az első fordulóban.

A katolikus La Croix – amely “Vereség mindenkinek” felirattal jelent meg, úgy vélte, hogy “nagy a megkönnyebbülés a mérsékelt választók között”. A lap úgy látja, hogy “rövid távon az azonnali veszély elmúlt. De ha feltesszük a komoly kérdéseket a jövőre nézve, a végső játszma még hátravan”.

“Győztes nélküli választás” – hangsúlyozta Marine Le Pen régiójának, Nord-Pas de Calais-Picardie-nak a lapja, a La Voix du Nord című lap. “A Nemzeti Front nyert az első fordulóban, elbukott a másodikban, a jobboldal nem tudta kihasználni a hagyományos tiltakozó szavazást, a Szocialista Párt elvesztette regionális fölényét” – foglalta össze a választás tanulságait a lap.

A vezető gazdasági napilap, a Les Échos arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor jelentős a részvétel a választásokon, a Nemzeti Front nem tud győzni. “Marine Le Pen pártjának elutasítottsága még mindig többséget élvez az országban és a választókat mobilizálásra készteti, amikor a veszély feltűnik” – írta a gazdasági lap.

(MTI)


Nem felejtettél el valamit? Iratkozz fel az oldalsávban a Francia Politika-blog hírlevelére, fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek