277. Aggódom

Azt mondja a párizsi rendőrség, hogy jobban örülne neki, ha az Eiffel-torony alá tervezett ún. fan zone-t a párizsi meccsek alatt nem nyitnák meg, mert fennáll a terrorveszély és a zsaruk már így is túlterheltek. A miniszterelnök viszont a napokban úgy vélekedett, hogy csak konkrét fenyegetés esetén zárják be ezeket a területeket. Ez elég aggasztónak hangzik, de mi lehet mögötte?

Ha jól értem, ezeket a zónákat elvileg ugyanúgy biztosítják, mint a stadionokat: nem lehet akárhol bemenni, csak a kijelölt pontokon. Gondolom, azt is megnézik, ki mit visz be.

Ezért a rendőrség kérését én egyelőre óvatoskodásnak tekintem, na meg előzetes figyelmeztetésnek.

A cél: ha véletlenül történik valami, akkor ne “az amúgy is túlterhelt” egyenruhás testület legyen a hibás (egyébként tényleg túlterheltek, hiszen az elmúlt hetek erőszakos tüntetéshullámai sok munkát adtak a rend őreinek, és a tiltakozók részéről komoly támadások érték a ‘rendőri erőszakot’, ami nyilván nincsen jó hatással a morálra).

Ám ez az óvatoskodás szerintem nem csupán szervezeti önérdek, vagy riogatás. Persze én sem akarok itt riogatni, nem gondolom, hogy a stadionokban történne valami, talán a fan zone-okban is megkerülhető a kockázat.

Ha van kockázat, akkor az sokkal megfoghatatlanabb. Napokkal ezelőtt látott napvilágot egy olyan terv, mely szerint terroristák angol szurkolókat gyilkoltak volna kocsmákban. Remélhetőleg sikerül a hasonló terveket csírájában elfojtani, de ha valamitől félni érdemes, akkor az efféle kockázatok azok.

Míg a fan zone-okba (remélem) nem, a kocsmákba, más nyílt terekre bárki bemehet. Sör-osztás előtt minimális biztonsági átvilágítás sincsen.

Minden csapos mellé nem állíthat a francia kormány rendőrt, akkor sem, ha mintegy 100 000 egyenruhás és civil vigyázza majd a meccsre vágyó foci-őrülteket.

Én maximum emiatt aggódom (egy kicsit). A nyílt- vagy közterületen informálisan összejövő tömegek miatt, akiket nem tud a nagy erőkkel kivonuló rendőrség mindenhol megvédeni.


Nem felejtettél el valamit? Ha tetszett, kérlek, oszd meg a posztot barátaiddal (itt alább a gombok:))! Ha még annál is jobban tetszett, akkor fűzd be az RSS-hírfolyamot az olvasódba és lájkolj a Facebookon is, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Kommentek

Kommentek