Richard Ferrand (source: Assemblee Nationale)

Nem nyomoznak tovább a kirúgott Macron-miniszter ellen

A brest-i ügyész bejelentette, hogy nem nyomoz tovább Richard Ferrand En Marche-frakcióvezető ellen, akinek azért kellett távoznia Edouard Philippe első kormányából, mert az ellene felmerült korrupciós ingatlanügy politikailag is kellemetlenné vált az új elnök számára. A gyanú egy része nem állt meg az ügyészség szerint – más része viszont elévült, így nem lehet nyomozni miatta.

Ezzel nem ért véget teljes mértékben Richard Ferrand ügye, mivel egy korrupcióellenes szervezet feljelentést tett az ügyben.

Politikai értelemben azonban nem is maga az ügy most már az érdekes, mert a sajtó mindenhol megírta, hogy a nyomozást lezárták – maximum majd újranyílik, ha sikeres lesz a feljelentés.

Érdekesebb, hogy mi lesz Ferrand politikai jövőjével.

Elvben – az ügy miatt visszahúzódó – Ferrand most visszatérhet a nyilvánosság elé. Egy ilyen ügy után minden politikusnak hosszú hónapokra, évekre van szüksége ahhoz, hogy magához térjen, és újraépítse magát, a gyanú ugyanis mindig nagyobb hangerőt kap a médiában, mint az ügy vége.

Vagyis Ferrand kapott sebeket, egyes források szerint ezért nem is várható visszatérte a kormányba. Az “elévülős rész” miatt ez szerintem is kockázatos lenne, elvégre a politikai ellenfeleknek is feltűnt az érvelés, használják is. Viszont el tudok képzelni olyan politikai helyzetet, amikor az elnöknek a legmegbízhatóbb embereire van szüksége, és az imázs másodlagos; márpedig Ferrand Macron egyik legmegbízhatóbb embere, egyik legelső támogatója.

Ferrand aktivitásának növekedése szükségesnek is tűnik, ugyanis a La République en marche (LREM)  frakciója igencsak sok tapasztalatlan újonccal és fura üggyel terhelt, ráadásul nyáron igen nagy volt az elégedetlenség a frakcióvezetővel és tevékenységével szemben. Talán a nyomozás lezárultával a frakcióvezető visszaszerezheti / megszerezheti azt a tekintélyt, amelyet nyáron nem tudott megszerezni / megtartani. Ennek talán első jele lehet, hogy pár nappal az ügyészség bejelentése után állva tapsolva fogadta a képviselőcsoport a megbeszélésre érkező Ferrand-t.

Az elmúlt napokban Ferrand mintha kicsit aktivizálta volna magát a sajtóban is.  Mostantól érdemes lesz az ő személyét is figyelni, mert innentől várhatóan ő sem csak túlélésre játszik, hanem lehetnek további ambíciói is. Hogy milyenek, meglátjuk.

(Kiemelt kép: Nemzetgyűlés / Assemblée Nationale)

 

Kommentek

Kommentek