Franciaország - uniós zászló

Mélenchon és radikális bal euroszkeptikus irányba fordulhat?

Mint arról beszámoltam, a francia radikális baloldal – a Lázadó Franciaország – Európa-ellenes húrokat penget, amikor kivitetné az európai zászlót a Nemzetgyűlés épületéből. Lehet, hogy nem egyszeri dologról van szó.

Ugyanis immáron nemcsak a “keresztény szimbolikát használó” uniós zászlót támadják Mélenchonék. Pár nappal ezelőtt a költségvetési vitában Jean-Luc Mélenchon a néhai brit miniszterelnököt, Margaret Thatchert idézve közölte, hogy “vissza akarom kapni a pénzem” (I want my money back) – mivel szerinte gond az, hogy Franciaország többet fizet be a közösbe, mint amennyit kivesz.

Egyrészt szórakoztató, amikor a radikális baloldal fenegyereke a neoliberalizmus nagyasszonyát idézi, másrészt azt hiszem, nem is ez a lényeg. Mélenchon egy provokatőr, ebben nagyon ügyes, ha kell, idézi Thatchert.

A lényeg szerintem az, hogy rendszerré állnak-e össze ezek az üzenetek: olvasom a francia sajtóban, hogy Mélenchonék 2019-re hangolnak, és igyekeznek az euroszkeptikus szavazókat megszólítani. Vagyis most tesztelgetik a közönség reakcióját.

Személy szerint egyelőre azt nem értem, hogy hogy akarják az euroszkeptikus bázist megszólítani úgy, hogy közben az ENSZ-et sztárolják (ugye a Nemzetgyűlésbe azért az ENSZ zászlaját beengedték volna). A klasszikus euroszkeptikus szuverenistáknak ugyanis az ENSZ éppen úgy egy globális hatalom, mint a EU.

Én mindenesetre a közeljövőben ennek fényében fogom figyelni a radikális baloldal tevékenységét, és igyekszem majd “összerakni a matekot”.

Ha ugyanis ez igaz, akkor az egy érdekes fejlemény lehet a radikális baloldalon, bár egyelőre sok a kérdés…

Kommentek

Kommentek