Franciaország - uniós zászló

Mélenchonék az EU-s zászlót támadják, Macron megvédené

A francia radikális baloldal, vagyis Jean-Luc Mélenchon Lázadó Franciaország nevű unióellenes mozgalma azt szeretné elérni, hogy a francia Nemzetgyűlésben ne lobogjon az Európai Unió lobogója. A radikálisok inkább az ENSZ zászlaját látnák szívesen helyette.

A javaslatot a többség elutasította, viszont sajtóhírek szerint komoly értetlenséget váltott ki a kormánypárti a képviselőkben, hogy Jean-Luc Mélenchon akkor miért volt az Európai Parlament képviselője… (ez a kérdés amúgy Marine Le Pen, Florian Philippot és Jean-Marie Le Pen esetében is felmerült már).

Az uniós zászló – a francia mellé csatolva – egyébként Nicolas Sarkozy elnöksége és egy jobboldali többség “uralkodása” alatt került ki a Nemzetgyűlés üléstermébe (bár az sem vitamentesen, a francia zászlót előbb helyezték ki).

Emmanuel Macron köztársasági elnök azt ígérte, hogy a következő Európai Tanács ülésen elismeri az uniós himnuszt és zászlót, ezzel kívánva lezárni a polémiát (vagyis aláírja a lisszaboni szerződés erről szóló, 52-es számú közös nyilatkozatát, melyet eddig 16 tagállam szignált).

Mi az eset tanulsága? Egyrészt hogy az efféle szimbolikus ügyek nemcsak nálunk képesek napokig tartó vitákat generálni, hanem Franciaországban is. Nem mondom, hogy egyre gyakrabban – azt viszont igen, hogy szerintem egyre gyakrabban lesz ilyen, pontosan azért, mert a radikális bal és a radikális jobb erős ellenzék kívánnak lenni.

Másrészt érdeklődéssel figyelem Mélenchonék ténykedését, hiszen jelenleg ők a “legkevésbé sérültek” az ellenzéki pártok közül. Logikusan addig kellene “belehúzniuk”, amíg a többiek szenvednek.

Az elmúlt pár hétben azonban csak fura ügyekkel vétették észre magukat, ami azért erős politikai programnak kevés, főleg akkor, amikor Macronék gyakorlatilag minden nagy elosztórendszerhez hozzá kívánnak nyúlni a következő hónapokban (Mélenchon például egy bizottsági ülésen lefasisztázta Manuel Valls volt szocialista miniszterelnököt, a párt egyik képviselőjéről pedig kiderült, hogy évek óta nem fizeti a járulékait, s emiatt magyarázkodni kényszerült, ami ugye egy adóbarát pártban különösen kellemetlen).

Szóval egyelőre azt gondolom, hogy ha Mélenchon nem képes valami üzemszerűbb és kevésbé hisztérikus politikai működést kialakítani a pártjában, akkor a nehéz helyzetben lévő, de lépésről lépésre újraépítkező Marine Le Pen, vagy a decemberben új elnököt választó republikánus mozgalom még mindig veszélyesebb ellenfél lehet Macronnak, mint ő.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Mélenchonék az EU-s zászlót támadják, Macron megvédené

Comments are closed.