Greenpeace - atomerőművek

Greenpeace: a francia atomerőművek nincsenek biztonságban

Csütörtök reggel több Greeanpeace-aktivista behatolt a Cattenom atomerőműbe (Moselle megye), majd tűzijátékot gyújtottak. Természetesen letartóztatták őket. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a francia atomerőművek gyenge biztonságára.

A hatóságok és az erőművet működtető EDF szerint azonban a biztonsági előírások működtek, az aktivisták nem jutottak az infrastruktúra kritikus pontjaihoz, csak egy külső védelmi zónát értek el, ahol rendben működött a riasztó, és a csendőrség elfogta a behatolókat.

A figyelemfelkeltő akció egy október 10-i jelentést kísér, illetve arra kívánja felhívni a figyelmet. A Greenpeace franciaországi leánya szerint a francia atomerőművek biztonsága nem megoldott, a létesítmények kiszolgáltatottak akár terrortámadásnak is.

Az aktivisták szerint a kiégett fűtőelem tároló medencék a leginkább veszélyeztetettebbek, mert vékony falúak. s 12-i akció során az aktivisták egy ilyen medence közelébe jutottak.

A megerősítéshez 140-220 milliárd eurós beruházásra lenne szükség. Összehasonlításképpen: idén 4,5 milliárd eurós megszorítást hajtott végre a kormány, és már az is hatalmas elégedetlenséget okozott.

Szerencsére a Greenpeace nem akart ötleteket adni a terroristáknak, így a nemzetközi szakértői csapat jelentésének csak egy részét hozta a nyilvánosságra, a többit átadta a hatóságoknak (és még így se biztos, hogy nem adtak ötletet, hiszen már az is egyfajta érdemi információ, hogy atomerőművel is lehet próbálkozni, mert van esély…).

Simán elhiszem egyébként, amit a Greenpeace mond, hogy tudniillik ezeket az erőműveket nem akkor és nem arra tervezték, hogy mondjuk repülős támadásoknak ellenálljanak, viszont ha igazak a beruházáshoz szükséges számok, akkor garantálom, hogy nem fog megvalósulni, a biztosítást máshogy kell megoldani.

Az egy más kérdés, hogy nagyon aggasztó, hogy ettől hangos a sajtó, miközben már a börtönben ülő radikálisokat is azzal kapják el, hogy merényletet terveznek.

Azt nem tudom, hogy ez újrandítja-e a vitát az atomenergia helyességéről, szükségességéről, hiszen a zöldek meggyengültek, már nem kormányzati erő, és az értékeiket valamennyire osztó szocialisták és a szétesés szélén állnak.

Úgyhogy ha ennek az ügynek lesz folytatása, akkor vagy az fog történni, hogy a kormányoldal élére áll a dolognak, és a környezetvédelem bajnokának mutatkozik, vagy az lesz, hogy az egész megmarad ebben a biztonsági tematikus keretben.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Greenpeace: a francia atomerőművek nincsenek biztonságban

Comments are closed.