Soós Eszter Petronella SZRI konferencia

Kell-e nekünk euró – à la Macron?

A napokban – örömmel vettem tudomásul – fellángolt a vita arról, hogy kell-e nekünk euró, és mikor. Több konferencián is szó esett erről az elmúlt napokban.

A magam részéről üdvözlöm ezt a vitát, bár meggyőződésem, hogy az áprilisi magyar választásig igazán mélyen nem fogunk belemenni ebbe a kérdésbe. Legkésőbb utána viszont bele kell!

Szerencsére (?) Emmanuel Macron reformlendülete a német választás eredménye okán európai szinten lelassult, így Magyarország – és a hozzá hasonló helyzetben lévő államok –  nyertek némi időt a számolgatásra.

Izgalommal várom, hogy a választás után mire jutunk. Nekem úgy tűnik,  jelenleg a magyar jobboldal kicsit tolná a csatlakozást közgazdasági, versenyképességi okokból, a baloldal pedig politikai okokból minél előbb siettetné. A kérdés, hogy előáll-e egy olyan helyzet, amikor a gazdasági vagy a politikai nyomás akkora lesz, hogy megszűnik a mozgástér…

A közgazdasági elemzők álláspontja árnyalt a csatlakozás ügyében, ahogy az egy most pénteki konferencián is kiderült. Szólnak érvek a kivárás, a későbbi csatlakozás, és a gyors csatlakozás mellett is.

Személy szerint a Szabadság és Reform Intézet konferenciáján beszéltem arról, hogy miért az euró a fő kérdés a V4-ek számára, milyen előnye és kockázatai vannak a csatlakozásnak.

Szerintem amit mondtam, az jó vitaalapnak – úgyhogy vitatkozzunk! 🙂

Íme az előadásom felvétele, melyben az Emmanuel Macron-féle Európa helyzetéről, benne a V4-ek mozgásteréről beszéltem:

Kommentek

Kommentek