Emmanuel Macron interjút ad

Itt közvetítem Macron interjúját (meg amit gondolok róla)

Mint azt a Facebookon említettem, Macron elnök ma 20:05-kor interjút ad – ez elég nagy dolog, mert úgy tűnik, az új államfő a ritka megszólalások híve. De mit mond? És miért? Itt kommentálom.

9:45
Közben kijött az MTI összefoglalója is az interjúról. Aki nem akarja a hosszú kommentárt elolvasni, annak ajánlom, elég kompakt és a lényeget jól kiemeli.

21:18
Összességében: Macron utalt pár jövő heti intézkedésre és egy-két jövőre tervezett reformra, de hatalmas újdonságot nem mondott. Az elején – a magyarázkodás részében – éreztem a leggyengébbnek. A fegyelmezetlenség ára!

Nem lennék meglepődve, ha ennél a résznél sokan elkapcsoltak volna. De még egyszer mondom, az elemző nem gondolatolvasó, a mérések majd megmondják, mely réteg mit reagált az elnöki szózatra.

Mára tehát ennyit, a többit a jövő héten. Addig is mindenkinek jó éjszakát!

21:15
Alákérdezés? “Elég lesz öt év erre a sok programra?” Macron némi öndicséretbe kezd, hogy öt hónap alatt is mennyi mindent tett. Most először tűnik nekem úgy, hogy az újságírókat már sikerült meggyőznie… nagy szeretettel néznek rá… Ami mondjuk nem árt, mert az elmúlt hónapokban nem volt nagy a szerelem a média és Macron között.

De mi lesz a nézőkkel? A holnapi mérések megmondják. Szerintem Macron nagyjából elmondta, amit ő akart. Amire nem akart válaszolni, azt meg megkerülte.

21:12
Donald Trump kerül szóba. Az újságírók az amerikai elnök kiszámíthatatlanságáról érdeklődnek. A francia elnök hangsúlyozza, hogy az USA Franciaország szövetségese, illetve hogy a terroizmus elleni harcban Amerika a legfőbb szövetséges. Említi a vitás ügyeket is. Macron nem hajlandó Trump személyről beszélni, csak politikákról és ügyekről. Ebben látványosan ügyes diplomata, megkerülte a kérdést.

21:10
Arról kérdezik, hogy a francia állam fel van-e készülve a fenyegetésekre, utalva a Marseile-i fiaskóra. Macron szerint az állam alapvetően készen áll, de ebben az esetben hibákat követtek el, és a miniszter mg is tette a szükséges lépéseket. Az elnök azt mondja, hogy megváltozik a helyzet, a kitoloncolásokat meg fogják csinálni, ha eddig nem is tették meg. Aki illegálisan tartózkodik az országban, és bűncselekményt követ el, ki lesz toloncolva, hangsúlyozza.

A jövő év elején megint hozzányúlnak a migrációs- és menekültpolitikához, ígéri.

21:05
60 perc, és most jutunk a biztonsághoz.

21:03
Emmanuel Macron azt mondja, hogy az egyedülálló nőknek és a leszbikus házaspároknak szeretné lehetővé tenni, hogy hozzáférjenek a mesterséges megtermékenyítéshez. Nem támogatja viszont a béranyaságot. Az egész dologról viszont vitát szeretne jövőre.

21:00
Macron megerősíti, hogy kezdeményezte Harvey Weinstein Becsületrendjének a visszavételét, illetve utasítást adott a fegyelmi folyamat megindítására.

Emmanuel Macront itt az utcai és egyéb szexuális zaklatásokról kérdezik – azt mondja, szerinte ezt a kérdés törvényi úton kellene rendezni, új rendőri erőket ígér, és azonnali bírságolást.

20:55
50 perce beszél, és a biztonság kérdéséhez még oda sem értek.

20:55
A lakhatási támogatások csökkentése kapcsán a megszorító intézkedések kerülnek szóba, Macron az előző kormány pénzügyi fegyelmezetlenségére utal. A szociális bérlakásokban lakbér-csökkentést ígér. Macron szerint az ingatlan- és bérlakás árakat az építkezések vihetik le tartósan, ez tehát a cél, mondja.

20:50
A nyugdíjasok járulékemeléséről kérdezik az elnököt. Ez fontos, mert a napokban a nyugdíjasok is tiltakoztak az új adójogszabályok ellen. Az alacsony jövedelműek járuléka nem emelkedik, magyarázza Macron. Az elnök szerint, ha valaki 1400 euró felett kap járadékot, és emelkedik a járuléka, ezt a lakhatási adó csökkentése ellensúlyozza. A munkát jutalmazná a kormány, viszont a leggyengébbeket megvédené, teszi hozzá. Itt viszont érkezik a várható kérdés a lakhatási támogatások csökkentéséről…

20:44
Az átalakítandó vagyonadóról azt mondja, hogy az igazán gazdagok nem fizették, “megoldották”, vagy elmentek az országból. Képmutatásnak tartja az irigység által vezérelt adópolitikát. Gyakorlatilag ismét azt hangsúlyozza, hogy a sikert nem akarja büntetni, ha valaki visszafekteti a pénzt a francia gazdaságba. Szerintem ezt a részt fogja a baloldal a legdurvábban támadni, bár Macron arról beszél, hogy akinek villája és autója van, nem cége, azt adóztatni fogják.

20:40
Jövőre azt ígéri az elnök, hogy a vállalatokról fog vitát nyitni a kormány. A cél, hogy amikor a dolgok jobban mennek, a dolgozók is részesülhessenek a sikerből, cserébe, hogy a cégeknek könnyebb lesz elbocsátani, amikor rosszabbul mennek a dolgok. De Gaulle tábornok részvételi reformjára, illetve reformterveire utal. No, ez érdekes, ez egy olyan reform, amit a tőke utált anno, meg is bukott…

20:34
Nem megvédeni akarja a megszűnő, korszerűtlen munkahelyeket, mondja, hanem segíteni a munkavállalóknak átkerülni a jövővel rendelkező iparágakba. A felszabadítás és a védelem együtt kell, hogy járjon a munkaerőpiacon, hangsúlyozza. Itt a részleteket még nem látjuk, de azt tudjuk, hogy Macron a skandináv modellre szokott itt utalgatni.

Kezdődik a munkanélküli segélyezés reformja, most erről beszélgetnek.

20:34
Macron hangsúlyozza, hogy akinek nincs szakmája, végzettsége, az háromszor nagyobb eséllyel munkanélküli.  Többször elmondja, ezért ez egy fontos üzenet lehet a munkanélkülieknek. 15 milliárd eurót költenek az átképzésre, mondja.

20:31
Eljutunk végre a most következő reformokhoz, a szakképzéshez, az egyetemi felvételi újrarendezéséhez.

20:30
Harmadszor idézi a Francia Akadémia szótárát (nem tudom, hogy a külvárosban mit szólnak a vitához, hogy egyes szavak – lásd kupleráj – milyen beszédstílushoz tartoznak…). Látszik, hogy Brigitte francia tanár volt.

20:24
Macron meglehetősen agresszíven mondja (“lehet, hogy van, akit meglep”), hogy azt teszi, amit mondott, és ami a programjában van. Ez valóban így van.

20:23
Macron korában azt mondta, hogy 7%-ra kívánja levinni a munkanélküliséget a ciklus végére. Arról kérdezik, tartja-e ezt, és mikor jönnek az eredmények. Nem a kérdésre válaszol, de második kérdésre végül kimondja, hogy 1,5 – 2 év múlva jöhetnek látható eredmények (eddigre érnek a reformok végére). De szerinte nem ez alapján kell az elnökségét megítélni, ez csak egy mutató. Én viszont az hiszem, a franciák ez alapján fogják megítélni…

20:21
Macron ügyesen viszi el a beszélgetés témáját a saját stílusától a programja felé. Ebben profi.

20:16
Tagadja az elnök, hogy csak a jómódúakhoz szólna. Gyakorlatilag az az üzenet, hogy a dolgokat kiemelték a környezetéből és félremagyarázták. Engem ez nem győz meg, hogy őszinte legyek. Szerintem Macron fegyelmezetlen volt. Ezért kell 15 perce magyarázkodnia.

Viszont mintha támadná a PC-t, emlegeti, hogy a “politikai elit” eddig nem mondta ki a dolgokat. Ez kicsit közelebb van a kampányában előadottakhoz…

20:14
Macron azt mondja, hogy az ország radikális átalakítására kapott mandátumot. És ittigyekszik megmagyarázni, hogy mit jelent a lustákat és a cinikusokat érintő megjegyzése, melyet úgy értelmeztek, hogy megveti a szegényebbeket, osztály-megvetést sugároz (több alkalommal hangsúlyozza, hogy nem ez volt a célja, akkor sem, amikor az aktivistákat és szakszervezeteket támadta egy vidéki látogatása alkalmával). Azt magyarázza, hogy éppen az igazságosság a célja, és ezeket a szavakat nem találja megosztónak, inkább arról van szó, hogy kimondja a dolgokat, néven nevezi a dolgokat.

20:10
Macron szerint a ritka elnöki beszéd lehetővé teszi, hogy a miniszterelnök az intézmények logikájának megfelelően végezze a dolgát és hozzon döntéseket. Ebben igaza van – kérdés, hogy ebben a mediatizált XXI .században elfogadja-e ezt a média… miután hozzászoktak Hollande mindenkinek fecsegő elnökségéhez.

20:07
Első benyomások: Emmanuel Macron igyekszik magyarázni, hogy mit jelent az a távolságtartó elnöki magatartás, amit képvisel (“nem akartam fecsegő elnök lenni”). Azt mondja tulajdonképpen, hogy most van itt az ideje, hogy beszéljen, hát most beszél.

19:43
Azon megy az újságírói vita, hogy milyen baloldali javaslatokkal jöhet elő Macron a baloldalról érkező bázisa összefogására és visszaszerzésére. Az egyik újságíró megjegyzi, hogy a baloldaliság alapvetően osztogatást jelent, abból meg Franciaország már most is világbajnok (gondolom, itt az újraelosztás mértékére gondolt). Hát, nem tudom, azért ennél árnyaltabb elemzésekre van szükség, egy baloldali program nem feltétlenül jelent növekvő költségvetési kiadásokat, lehet valamiféle átrendezés is… igaz, a franciák szeretik az univerzális juttatásokat. Ettől függetlenül szerintem is ez a legnagyobb, legfontosabb kérdés most Macron számára.

19:25
A kormányzati cselekvés magyarázata, az imázsproblémák korrekciója, a nagyképűség vádja, az ellenzék támadásai, miszerint Macron a “gazdagok elnöke” (utoljára Sarkozy kapta meg ezt a címet): lesz miről beszélni. Hatvan perce lesz az elnöknek, hogy meggyőzze a franciákat, először azt a 10-12 milliót, aki nézi, és a többit, akik holnap az újságból értesülnek az interjú tartalmáról.

18:37
Az LCI-n elkezdődött a felvezető műsor. David Pujadas éppen arról beszél, hogy Macronnak is rá kellett jönnie, hogy beszélnie kell a franciákhoz, ahogy elődei is tették. Macron ugyanis a ritka és súlyos, egyoldalú megszólalások híve volt eddig (pl. a Kongreszus előtt).

Teljesen odavannak az újságírók, hogy az elnököt pólóban és farmerban látták az Élysée folyosóin (éppen hazaérkezett egy vidéki rezidenciáról, ahol a hétvégét töltötte). Huszonhatszor elmondják azt is, hogy Brigitte-tel tegnap színházban voltak, és Molière Tartuffe-jét nézték.

17:31
Macron az elmúlt időszakban sokszor kerülte a médiát (a hagyományos július 14-i interjú el is maradt) – amikor pedig spontán megszólalt, furcsákat mondott. Ma este az Élysée szándéka szerint az elnök lezárja és magyarázza a munkajog reformját, és bevezeti a szakképzés, illetve a munkanélküliségi szolgáltatások reformját. A kormányzat az év további részében baloldali üzeneteket szeretne küldeni, ha hinni lehet a sajtónak.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron Instagram-profilja)

Kommentek

Kommentek

02 comments on “Itt közvetítem Macron interjúját (meg amit gondolok róla)

Comments are closed.