Emmanuel Macron interjút ad

Az MTI összefoglalója a tegnapi Macron-interjúról

Másfél-két év múlva érezhetők lesznek a reformok hatásai a munkanélküliség csökkenésében – mondta Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a májusi megválasztása óta adott első televíziós interjúban.

“A munkanélküliség már fokozatosan csökken. A kormány által megkezdett reformok teljes hatásait másfél-két év múlva fogják meglátni. De nem lehet megítélni egy köztársasági elnök tevékenységét kizárólag egy mérőszám alapján” – fogalmazott a köztársasági elnök a TF1 francia kereskedelmi tévében arra a kérdésre válaszolva, hogy tudja-e tartani azt a választási ígéretét, miszerint a jelenlegi 9,5-ről 7 százalékra fog csökkenni a munkanélküliségi ráta a mandátum végéig.

Májusi megválasztása óta Emmanuel Macron alig öt interjút adott francia és külföldi sajtóorgánumoknak, s ez volt az első hosszabb interjúja egy francia televíziónak, amelyben elsősorban az eddig meghozott intézkedéseit és az elnöki stílusát magyarázta el.

Öt hónappal hivatalba lépését követően az elnöknek a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét célzó munkajogi reformja már életbe lépett a számos utcai tiltakozás ellenére. A kormányzat jelenleg a munkanélküli segélyek átalakításáról, valamint az átképzési programokról szóló második reformcsomagról folytat egyeztetéseket  szakszervezetekkel és munkáltatói szervezetekkel.

A tetszési mutatójában a nyári hónapokban több mint húsz százalékpontot vesztett államfő emlékeztetett arra, hogy a kormány az elkövetkező öt évben mintegy 15 milliárd eurót kíván fordítani a fiatalok, a szakképzetlenek és a hosszú ideje állást keresők képzési programjaira.

“Sokkal jobban kell a munkanélkülieket képezni” – hangsúlyozta a köztársasági elnök elutasítva azokat a kritikákat, amelyek szerint az eddig megvalósított programja és az adóváltozások a gazdagokat szolgálják a szerényebben élők rovására.

Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy ezentúl minden olyan, az országban illegálisan tartózkodó külföldit kitoloncolnak a hatóságok, aki bűncselekményt követ el.

Törvénymódosítás nélkül “keményebb intézkedéseket fogunk hozni, meg fogjuk tenni, amit meg kell tenni” – fogalmazott a köztársasági elnök a hónap eleji két áldozatot követelő Marseille-i terrortámadás tunéziai elkövetőjére, egy illegális bevándorlóra utalva.

A 30 éves Ahmed Hanadzsit a merénylet előtt két nappal Lyonban rajtakapták egy bolti lopáson, amiért őrizetbe került. Kihallgatását követően a lopásért nem indult ellene eljárás, ugyanakkor az ilyenkor előírt szabályzatnak megfelelően nem szállították át a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók gyűjtőfogházába, hanem szabadon engedték. Az illetékes prefektust ezért szerdán menesztette a belügyminiszter.

“Azért jöhetett létre egy olyan gyakorlat, hogy az illegálisan az országban tartózkodókat többször is ellenőrizhetik, mert megszoktuk, hogy nem vagyunk képesek őket kitoloncolni, nem teszünk meg minden intézkedést, amelyet meg kell tenni. Na ez meg fog változni” – mondta Macron. “Ez azt is jelenti, hogy hatékonyabbnak kell lenni a kiutasítási politikánkban” – tette hozzá.

Hivatalos adatok szerint a tavaly ellenőrzött és kiutasított 90 ezer illegális bevándorlónak alig 20 százaléka hagyta el ténylegesen Franciaországot.

“Nem kielégítőek a kapcsolataink a származási országokkal, azok nem fogadják el, hogy visszaküldjük azokat, akik ilyen helyzetben vannak. Ezért hetekkel ezelőtt azt kértem a kormánytól, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat, ez éppen folyamatban van, annak érdekében, hogy ezen a téren sokkal jobban tudjunk fellépni” – tette hozzá.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy a jövő elején új menekültjogi törvény lép életbe, amely szigorítani fogja a szabályozást.

(Szöveg: MTI, kiemelt kép: Macron Instagram-profilja)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Az MTI összefoglalója a tegnapi Macron-interjúról

Comments are closed.