Marseille

Belebukik a prefektus, hogy nem utasították ki a marseille-i gyilkost

A francia belügyminisztérium jelentése megállapította, “súlyos működésbeli elégtelenségek” vezettek ahhoz, hogy a Marseille-i terrortámadás tunéziai elkövetőjét, egy illegális tunéziai bevándorlót két nappal korábbi őrizetbe vétele után szabadon engedte a lyoni rendőrség.

Gérard Collomb belügyminiszter kedden bejelentette, hogy alapvető változások lesznek szerdától a Rhône megyei prefektúrán, amely felelős azért, hogy a tettest a rendőrség szabadon engedte. Kormányzati források szerint ezért a Rhône megyei prefektust, Henri-Michel Comet-t szerdán leváltják.

A 30 éves tunéziai Ahmed Hanadzsi október elsején a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarnál késelt meg két nőt, miközben azt kiáltotta, hogy “Allah akbar!”. A férfit járőröző katonák lelőtték.

Az elkövető tunéziai útlevéllel rendelkező illegális bevándorló volt. A merénylet előtt két nappal Lyonban rajtakapták egy bolti lopáson, amiért őrizetbe került. Kihallgatását követően a lopásért nem indult ellene eljárás, ugyanakkor az ilyenkor előírt szabályzatnak megfelelően nem szállították át a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók gyűjtőfogházába, hanem szabadon engedték.

A belügyminiszter kérésére az úgynevezett közigazgatási általános felügyelet nem állapította meg senkinek sem a személyes felelősségét az ügyben, de olyan hibákat tárt fel, amelyek a jelentés szerint részben magyarázhatók (a szabálytalan helyzetben lévő külföldiek) kiutasítási ügyeletének, részben pedig a kiutasítási eljárás megszervezettségének hibás működésével, ezekért pedig egyértelműen a prefektúra a felelős.

A lyoni rendőrség a merényletet követően azt állította, hogy a Rhône megyei prefektúra illetékese, akinek alá kellett volna írnia a kiutasítási határozatot és el kellett volna rendelnie a férfi elzárását, nem dolgozott szombat délután, s emiatt az eljárást nem folytatták le. Egy másik forrás azt mondta a francia sajtónak, hogy a lyoni gyűjtőfogházban egyszerűen nem volt több férőhely, így nem tudták a tunéziai férfit a rendőrőrsről átszállítani oda.

(Szöveg: MTI, kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Belebukik a prefektus, hogy nem utasították ki a marseille-i gyilkost

Comments are closed.