Momentum Párizsban Brigitte Macronnal is tallkozott

Mit csinált a Momentum Párizsban? Interjú Hajnal Miklóssal, a mozgalom szóvivőjével

A magyar sajtón végigfutott a fenti kép – a francia elnök felesége és a Momentum delegációja közös fotója. De mit csinált ez az új magyar párt Macronéknál?  Ennek igyekeztem utánajárni. Hajnal Miklóst, a Momentum szóvivőjét kérdeztem.

Ki kezdeményezte a találkozót a La République En Marche (LREM) és a Momentum között?

Mi kezdeményeztük. Láttuk a sikerüket és hogy milyen mértékű mozgósításra képesek a franciák a Grande Marche nevű koncepció révén. Tavasz vége, nyár eleje óta kapcsolatban vagyunk velük. A nyári Nyitás Fesztivál során fogadtuk az egyik képviselőjüket, Delphine O párizsi képviselő asszonyt is. Macronék valami hasonló Grande Marche-mozgósítást terveznek Európa-szerte is. Ez összefügg szerintem az Emmanuel Macron által ígért európai konzultációkkal. A kampány- és pártszervezés kérdése, az En Marche elmúlt másfél éves építkezése érdekes volt nekünk, bár tudjuk, hogy Franciaországban máshogy működik a választási és politikai rendszer, s az En Marche-nak van egy Emmanuel Macronja a maga miniszteri és politikai múltjával. Franciaországban például fél évvel a választás előtt nem szabad kampányhirdetéseket feladni, tehát Macronék nem kampányolhattak social mediában, lépéskényszerben voltak, nagy hangsúlyt kellett fektetniük az e-mailre és a door-to-door (személyes) kampánymódszerekre.

Mi volt a párizsi találkozó pontos napirendje?

Másfél napot töltöttünk Párizsban, egy mintegy nyolc fős delegációval, brüsszeli, londoni és budapesti tagok részvételével. Különböző szervezeti egységekből érkező emberekkel beszélgettünk, célunk az volt, hogy minél jobban megismerjük az En Marche működését. A menetrend egyszerű volt: bejöttek, leültek, és beszélgettek velünk másfél-két órán keresztül. Négy-öt ilyen emberrel találkoztunk egy nap, jól megismertük a működésüket. A találkozó után is igyekszünk kapcsolatban maradni.

Ez mit takar pontosan? Közös pártcsalád létrehozását jelentheti európai szinten?

Van pár hozzánk hasonló új, modern progresszív pro-európai mozgalom Európában, és a legtöbbeknek kérdés, hogy hova üljenek európai szinten. Mi a 2018-as választás után döntünk erről, a döntés egyelőre nincs naprenden nálunk. Nekem úgy tűnt, egyelőre erről az En Marche sem döntött.

Kampányolnak majd együtt itt Budapesten Macron pártjával?

Nem beszéltünk egyáltalán erről, de mi nagyon nyitottak lennénk rá. Már most is sokat tanultunk tőlük. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni, mert mindig fontos a helyismeret. Nem mindig sikeres dolog külföldi tanácsadókat és stratégákat ejtőernyőztetni. Nekünk ez a találkozó már önmagában hasznos volt, szervezetépítés szempontjából különösen, hiszen mi még mindig ebben a fázisban vagyunk.

***

Természetesen megkerestem a LREM és az Élysée sajtóosztályait is – nem nyiltatkoztak az ügyben. Ha mégis érkezik érdemi válasz, akkor külön posztban jelentkezem vele.

(A kiemelt kép forrása a Momentum Facebook-oldala.)

Kommentek

Kommentek