Franciapolitika - Heti TV

Franciapolitika TV: négy friss és provokatív beszélgetés

A Fejtő Ferencről szóló tanulmánykötet munkálatai az elmúlt hetekben nagyon lefoglaltak. Így fegyelmezetlen voltam a Heti TV-vel közösen készített Franciapolitika című műsor epizódjainak a megosztásában, pedig néhány igen klassz beszélgetést sikerült összehozni. De most pótolom a hiányt!

Gurmai Zita Macronról és az európai szocialistákról

Először is vendégem volt Gurmai Zita volt szocialista EP-képviselő, aki egy időben a francia Szocialista Pártban is (PS) párttisztséget töltött be.

Emellett az Európai Szocialisták Pártja (PES) Nőszervezetének az elnöke, és ebben a minőségében állandó meghívott a szocialista állam- és kormányfők, valamint pártelnökök találkozóin.

Természetesen alapvetően azért hívtam Gurmai Zitát, hogy pletykálkodjunk. Milyen ember Hollande, hogy mennek ezek a találkozók, és hogy került a PS közelébe? Mi lesz most, a Macron-korszakban a francia szocialistákkal?

Nem hagyhattuk ki a Fejtő-témát sem, mivel Gurmai Zita őt is jól ismerte.

Szili Katalin a francia és a magyar nemzetfelfogás különbségeiről

Meghívtam Szili Katalin miniszterelnöki biztost, volt házelnököt is, hogy beszélgessünk arról, hogy a francia és a magyar nemzeteszme között milyen különbségek vannak, és ez milyen hatással van a kisebbségi politikákra.

Örömmel mondom, hogy nekem a beszélgetés végére összeállt, hogy a kormányzati logikában mi szükség van Szili munkájára.

A beszélgetés végére talán még kimondatni is sikerült Szili Katalinnal, hogy mi az ő szerepe és feladata.

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara szerepéről és jelentőségéről

A francia-magyar gazdasági kapcsolatok egyik alapvető terepe a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara. Ducrot Ágnes, a szervezet igazgatója és Maróthy Miklós, a szervezet elnöke volt a vendégem.

Arról beszélgettünk, hogy hogy néznek ki a kétoldalú kapcsolatok, meggyógyultak-e az évtized elején ejtett sebek.

Kiderül, hogy tárgyalnak a franciák, mi fontos nekik, és arra is kapunk választ, hogy a Franciaországban terjeszkedni kívánó magyar cégeknek mire kell figyelniük.

Ennek a műsornak egyébként lesz francia feliratos változata is, ezen most dolgozunk.

És itt a fontos link is, amit a műsorban ígértem, tessék böngészni, mert tényleg nagyon érdekes programokat szervez a kamara!  🙂

Dull Szabolcs Marine Le Penről és a párizsi útjáról

Végül, még egy “pletykaműsort’ csináltunk. Vendégem volt Dull Szabolcs, az Index újságírója, aki az elnökválasztási kampány alatt Párizsban találkozott Marine Le Pennel, Bernard Cazeneuve akkori miniszterelnökkel, és még sokan másokkal.

Persze az is beszédes, hogy kikkel nem – erről is beszélünk.

De a lényeg, hogy sok közvetlen és személyes benyomással érkezett haza. Ezekről mesélt a Franciapolitika legutóbbi adásában.

Kommentek

Kommentek

One comment on “Franciapolitika TV: négy friss és provokatív beszélgetés

Comments are closed.