Éric Fournier

A francia nagykövet és a jereváni rádió esete: nem, nem azért távozik

29-én végigszaladt a francia sajtón, hogy Éric Fournier, a magyarországi francia nagykövet “kiállt Orbán Viktor mellett”. Majd ugyanazon a napon megkérdezték Emmanuel Macrontól, hogy mit gondol erről, és a francia elnök azt mondta, ha nyilvánosan “állt ki Orbán mellett” a francia nagykövet, akkor leválthatják. Másnap meg is jelent a rendelet: jön az új nagykövet. A dolog azonban a jereváni rádió tipikus esete. Valóban lesz ugyanis nagykövet-csere, de erről nem most döntöttek és nem is ezért. Mi történik itt?

Június 29-én futott végig a francia és a magyar sajtón, hogy Éric Fournier magyarországi francia nagykövet egy június 18-i diplomáciai jegyzetében (ami műfaját tekintve nem nyilvános) a francia hivatalos állásponttól eltérően elemezte a magyarországi helyzetet.

Hol és mit mondott a francia nagykövet?

A HVG online magyar nyelvű összefoglalója szerint:

“Eric Fournier nagykövet egy saját kormányának intézett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arra jutott, hogy az Orbán Viktort populistának bélyegző vélemények csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai. A magyargyűlölet forrása pedig az irigység. Az antiszemitizmus erősödését is fikciónak tartotta a diplomata, aki szerint ez csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a „franciaországi és németországi muszlimok antiszemitizmusáról”.”

Ami itt fontos, az az, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök pontosan milyen eshetőségre helyezte kilátásba Fournier megbízatásának visszavonását. Ugyanebben a HVG-tudósításban idézik Emmanuel Macront, miszerint “ha nyilvánosan tette a kijelentést, kész visszavonni a megbízatását, ha pedig csupán a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de attól még nem ért vele egyet.”

Nyilvános vagy nem nyilvános?

Márpedig a saját kormánynak címzett diplomáciai jegyzet jellegét tekintve nem nyilvános. Ami a nyilvános dolgokat illeti: Éric Fournier nagykövetként fegyelmezetten “beállt a sorba”, sokszor igen kritikus álláspontokat fogalmazott meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban (lásd például azt az alkalmat, amikor egy üzleti konferencián a kormány “Állítsuk meg Brüsszelt!” plakátjait kritizálta).

Vagyis nem áll fenn az a helyzet, amelyre nézve Macron a magyarországi nagykövet lecserélését kilátásba helyezte.

Ráadásul mire bármit is kilátásba helyezett volna, addigra már rég kinevezte Fournier utódját…

Emmanuel Macron 29-én fenyegetőzött a lecseréléssel, miközben június 28-i dátummal (!) már aláírta az új magyarországi francia nagykövet kinevezését. A kinevezés megjelent a Hivatalos Lapban – június 30-án.

Vagyis az új francia nagykövetet, Pascale Andreanit azelőtt (28-án) nevezték ki, hogy az elődjének a jegyzetéről megjelent volna bármi a sajtóban (29-én), így az oksági dolog teljesen ki van zárva.

Éric Fournier távozik Magyarországról, ugyanis a három éves mandátuma lejár. Fournier 2015-ben érkezett Magyarországra, és hetek, hónapok óta lehetett tudni, hogy távozik, erről ő maga is beszélt nyilvánosan. Pár hete például a Franciapolitikának is nyilatkozott a távozásáról, arról, hogy mit sikerült és mit nem sikerült elvégeznie ez alatt a három év alatt.

Ha ez még nem lenne elég, akkor az is biztos, hogy nagykövetet nem két nap alatt cserélnek.

Hogy néz ki egy nagykövet kinevezése? A francia külügyben is van pályázati rendszer, s a kinevezéseket a külügy így előkészítve terjeszti a kormányzat és az elnök elé jóváhagyásra. Csakhogy mielőtt ez a kinevezés megtörténne, szükség van a fogadó ország egyetértésére (agrément), és ennek is van egy eljárásrendje: hetekig is eltarthat (ha ezt az agrément-t a magyar kormánytól egy nap alatt kérték volna Pascale Andreani, az új nagykövet számára, biztosak lehetünk benne, hogy nem kapták volna meg).

Nem véletlen tehát, hogy Magyarországon hetek óta tudjuk, hogy pontosan ki lesz az új nagykövet, pedig a formális kinevezése még meg sem történt.

Az igazi kérdés, hogy ki, miért és hogy szivárogtatta ki Fournier jegyzetét.

Ugyanakkor tény az is, hogy arról lehetett hallani Magyarországon is, hogy Fournier magánemberként, illetve jegyzeteiben barátságos hangvételt üt meg a magyar kormánnyal.

A francia külügy szempontjából az az igazi dráma, hogy ez a pletyka létezik-létezett, s hogy ilyen dolgok kikerülhetnek a nyilvánosságba is. A diplomáciai jegyzeteknek, elemzéseknek ugyanis éppen az a lényege, hogy a külszolgálatot teljesítő diplomaták a nyilvánosságtól zártan küldhessenek elemzéseket, alakíthassák a hazájuk külpolitikai gondolkodását, részt vehessenek a vitákban. Vagyis: a lényeg, hogy adott esetben elemezhessenek máshogy, mint ami a “hivatalos” nyilvános álláspont, és ez ne legyen nyilvános vita tárgya. Kell persze, hogy egy nagykövetségi elemzés vita tárgya legyen – a francia külügyön belül, zárt ajtók mögött (és egy ilyen belső vitának lehet az a vége, hogy a francia kormány nem változtat semmit az irányvonalán, itt valószínűleg ez lesz a helyzet).

Elképzelhető, hogy a francia külügyben nem értenek egyet a nagykövet elemzéseivel, de ennek a megoldási módja tehát nem a sajtóban van. Ha én francia külügyminiszter lennék, ezen azért aggódnék: a diplomáciai tevékenység lényege a titkosság, a diszkréció, régen rossz, ha a vita a Medipart-magyar sajtó útvonalon zajlik.

Kinek jó ez?

Mivel az eredeti hír a Medipart nevű erősen baloldali és elkötelezett online lapban jelent meg, feltételezhető, hogy valamilyen értékalapú, felháborodott, egyéni akció áll a háttérben. A logikát azonban azért nem értem, mert ezzel a dologgal otthon a nem baloldali Macronon kívül nem nyer senki (ő ugyanis most “úgy csinálhatott mintha” – vagyis üzenetet küldhetett a baloldalnak, miközben egy kész helyzetet kellett csak átcsomagolnia).

Magyarországon pedig értelemszerűen a jobboldalnak kedvez ez a történet: kész a narratíva, miszerint “lám-lám, a franciáknál nincs szólásszabadság, már véleménybűntett miatt is kirúgnak nagyköveteket”. Aki ezt a szivárogtatást kitalálta és végrehajtotta, valószínűleg nem Orbán-barát értékrendű volt, de nem gondolta végig, hogy minek mi lesz a következménye.

(Kép: Ambassade de France en Hongrie)

Kommentek

Kommentek

05 comments on “A francia nagykövet és a jereváni rádió esete: nem, nem azért távozik

Comments are closed.