Macron megmutatja, hogy nem kell csinálni

Az első komoly botrányába szaladt bele Emmanuel Macron, miután az egyik emberéről kiderült, hogy május 1-én rendőrnek öltözve tüntetőket vert. Ilyenkor egy dolog biztos: okos politikus nem húzza magára az ügyet. Emmanuel Macron viszont most pont ezt tette.

Emlékeztek a Gyurcsány-csomagra? Amikor 2006 nyarán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök maga jelentette be és vállalta magára a költségvetési megszorításokat, ráadásul pár héttel a 2006-os országgyűlési választások után? Az is egy olyan politikai hiba volt, mint amit most Emmanuel Macron elkövetett a Benalla-ügyben: Gyurcsány éppen úgy húzott magára egy népszerűtlen dolgot, mint most Emmanuel Macron.

Teljesen feleslegesen.

Ilyenkor ugyanis az az alapszabály, hogy a vezetőnek el kell tolnia magától a népszerűtlen ügyet: a megszorításokat jelentse be a pénzügyminiszter, a verekedő munkatársért legyen felelős a kabinetfőnök, aki először értesült az ügyről és a fegyelmi lépéseket először megtette.

A lehető legrosszabb, ha egy politikai vezető ilyenkor a “én vagyok a vezető, nekem kell vállalni a felelősséget” elképzelés hibájába esik. A dolog szép, még talán emberileg nemes is, de sajnos politikailag öngyilkosság.

A népszerűtlen dolgokat azért kell lefelé tolni (vagy ott hagyni, ahol vannak), hogy a vezető a felelősöktől szimbolikusan megszabadulva megszabadulhasson “az ügy” ódiumától is – hogy a politikai cselekvőképessége, a személyes márkája ne szenvedjen további kárt.

Így amikor Emmanuel Macron azt mondja, hogy “Én vagyok a hibás”, meg hogy “Jöhetnek és próbálkozhatnak, én a francia népnek felelek”, azzal három dolgot üzen: 1. bár irracionális, magára akarja húzni az ügyet; 2. úgy véli, hogy ezt megteheti, elvégre a francia köztársasági elnöknek van egyfajta immunitása, az meg valószínűtlen, hogy az impeachment eljárásához meglegyen a többség; 3. és végül, ami a legfontosabb: Macron ez alapján azt gondolhatja, hogy rá nem vonatkoznak a politika szabályai, mert annyira erős, annyira kiemelkedik a francia politikai rendszerben köztársasági elnökként.

Pedig ez tévedés. Akármennyire erős, ha az akar maradni, rá is vonatkoznak ezek az alapvető politikai szabályok. Sőt, az ennyire kiemelkedő politikusokra vonatkoznak csak igazán…

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek

One comment on “Macron megmutatja, hogy nem kell csinálni

Comments are closed.