Daniel Cohn-Bendit

Cohn-Bendit: mi lesz, mi nem lesz?

Miután lemondott a népszerű Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, nem egy csendes kormányátalakítás jött. Először Daniel Cohn-Bendit neve merült fel, mint lehetséges utód, majd Emmanuel Macron kinevezte François de Rugy házelnököt (!). Aztán felröppent annak a lehetősége, hogy Cohn-Bendit esetleg a Macron-párt EP-listavezetője lehet. Lesz?

Daniel Cohn-Bendit nem zárta ki a listavezetés lehetőségét, bár még semmi nem dőlt el. Mi oka lehet annak, hogy egyáltalán felmerül ennek a lehetősége?

  1. Először is a République en marche alapvetően káderhiányos párt. Az európai parlamenti választási rendszert is úgy alakították át, hogy csak egyetlen listavezetőt kelljen találni (korábban több választókerületben állítottak – regionális – listákat, most az egész ország egy választókerület lesz, ahogy Magyarországon is). Ettől függetlenül alapvető probléma, hogy a Macron-párt ismert arcokat, húzóneveket találjon magának egy -egy választás alkalmával. A 68-as Cohn-Bendit természetesen ismert arc. Nem kockázatmentes, rendkívül vitatott. De ismert arc.
  2. Az ő személyével Macron a baloldalnak és a zöldeknek üzenhet, az elnök programja ugyanis jelenleg értelemszerűen jobban tetszik a jobboldaliaknak (a baloldal folyamatosan a szociális érzékenységet kéri számon rajta, de ennek inkább a ciklus második felében van itt az ideje). Ahhoz, hogy a francia centrális erőtér fennmaradhasson, Macron számára fontos ez az egyensúlyozás.
  3. Azzal, hogy Nicolas Hulot lemondott, a kormány egy szimbolikus, népszerű figurát veszített, Hulot ráadásul a lemondásakor kellemetlen üzeneteket fogalmazott meg. Azzal, hogy Cohn-Bendit odaállt Macron mellé egyáltalán végiggondolni, hogy lesz-e miniszter, valamennyire tompította ezeket a kellemetlen üzeneteket.
  4. Tekintettel arra, hogy Macron egy meglehetősen erőteljes kampányra készül (ahol a magyar miniszterelnököt fontos ellenfélnek tekinti), várható, hogy harcos jelölteket keres a listájára. Akik szolgálják ezt a célt. Cohn-Bendit persze harcos figura, akire lehet rajongással, nosztalgiával, gyűlölettel, irritációval nézni. Vagyis megosztó politikus. Macronnak mérlegelnie kell, hogy ilyen jelöltet választ-e – csak akkor érdemes, ha szolgálja a céljait.

A témáról egyébként röviden és kompaktan beszéltem tegnap a Magyar Hírlapnak is.

(Kiemelt kép: http://www.cohn-bendit.eu/en/dany)

Kommentek

Kommentek