Így látják a magyarokat a világban (könyvajánló)

Informatív, de főleg szórakoztató könyvet ajánlok mára. Dr. Kiss Róbert Richard országimázzsal és turizmussal foglalkozó újságíró Így látják a magyarokat a világban címmel írt könyvében többek között arról is értesülhetünk, hogy mit gondolnak rólunk az általa meginterjúvolt franciák…

Vigyázat, jön egy kis spoiler – bár nem sok, de jön!

Nem fogom lelőni az összes poént, természetesen, ráadásul ennyi országra nem is lehet.

De azért álljon itt néhány érdekesség a franciák részéről.

Feltűnő, hogy a meginterjúvolt franciák mennyire külső benyomásokra utalnak első helyen: a nők szépek, gagyi és ízléstelen ruhákat hordanak a magyarok, a nejlonszatyor (Tescós szatyor) szinte kiegészítő…

Aztán megtudjuk azt is, hogy mit csinálnak a magyarok, ha isznak, hogy milyenek a magyar lányok az ágyban, és azt is, hogy a férfiak stílus és a jó borok ismerete nélkül udvarolnak egy itt élő francia nő élményei alapján.

Aztán ott a nagy különlegesség, a Túró Rudi, ami tényleg megüt mindenkit, aki először találkozik vele (tapasztalatom szerint a franciák nem esznek édesen túrót, nem ismerik a rántott camembert-t, és a gyümölcslevest maximum desszertnek tudják elképzelni).

Mindenesetre jó eséllyel nincs olyan Budapest-Párizs járat, amelyen valaki ne szállítaná valakinek a budapesti édes, túrós, mély nyomokat hagyó különlegességet.

A többi érdekesség és magyarokkal kapcsolatos “nemzeti sztereotípia” (bő kétszáz oldalon, az albánoktól az üzbégekig bezárólag) kiderül Dr. Kiss Róbert Richard Így látják a magyarokat a világban című kötetéből (Budapest, Magyar Nyelvőr Alapítvány, 2018 [2015]).

Jó olvasást, én most megnézem, hogy látnak minket az amerikaiak! 🙂

Kommentek

Kommentek