macron-vs-orban, Orbán Viktor

Orbán Viktor Macronról és az uniós pártrendszerről

Még nem értem teljesen a videó végére (2 óra 40 perces az egész kormányinfó), de az máris biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször is említette Emmanuel Macront és az európai politika, illetve pártrendszer átalakulását az évindító sajtótájékoztatóján.

Olyan 1 óra 7 perc körül kezdi a miniszterelnök a téma tárgyalását és több alkalommal visszatér rá (számos újságíró kérdez rá a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyára, arra, hogy mi lesz a párt sorsa, mik az alternatívák stb.). A miniszterelnök nagy újdonságokat nem jelent be, de az elemzése izgalmas.

Azt mondja ugyanis Orbán, hogy egyfajta stratégiai kérdésként tekint a Fidesz helyére az uniós politikában, mert a baloldal átalakul Emmanuel Macron francia elnök vezetésével, és ezért a jobboldalnak is alakulnia kell (Orbán Viktor azt mondja, hogy jó lenne, ha az elemzése szerint balra tolódott Néppárt foglalná el azt az ideológiai teret, amely az átalakulás miatt megnyílt, de ha nem, akkor érződik, hogy van B-terv).

Arról nem beszél explicit módon, hogy itt a baloldalt nem mint ideológiai tömböt, hanem mint viszonykategóriát kell tekinteni, de a magyarázatában valamennyire ott van (arról van szó, hogy itt az új baloldal és a jobboldal a globalizáció és az unió szerepe, a nemzeti-közös hatáskörök és hasonlók mentén törik, azaz máshogy, mint korábban).

Még egyszer mondom, sok új ebben nincs, de annyiban érdekes az elemző számára, hogy a válaszok alapján úgy tűnik, hogy a Macron-Orbán együttműködés az európai politika átalakítására egy olyan stratégiai dolog, amiről Orbánék (és vélhetően Macronék) nem tettek le, illetve aminek – vagyis az új globalizációs törésvonalnak – a létező és mérhető társadalmi alapjait továbbra is adottnak veszik.

(A 2019-es EP-választás után a szocialisták és a néppártiak ugye kicsit megnyugodtak, hogy nem történt földcsuszamlás jellegű centrista és a másik oldalon erős szuverenista áttörés, azaz a PES és az EPP a centristákkal és/vagy a zöldekkel tudja működtetni az intézményeket, de nekem úgy tűnik, hogy az új törésvonal mentén szerveződésben érdekeltek úgy vélik, csak taktikailag maradt el az áttörés, de az idő nekik dolgozik).

Egyébként Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is hasonlókat mondott a napokban az ATV-n, tehát ez vagy egységes elemzés, vagy egységes kommunikációs panel lehet a magyar kormányoldalon.

Még egyszer mondom, tartalmi új nincs ebben, a helyzetelemzés tartóssága viszont figyelemre méltó – meglátjuk, ki milyen gyakorlati politikát épít rá.

(Kiemelt kép forrása: MTI)

Kommentek

Kommentek