Párizs önkormányzat

Villani-Griveaux: végjáték Párizsban?

Ahogy arra valamennyire számítani lehetett, Emmanuel Macron kénytelen volt nyilvánosan beleszólni a párizsi választás kormánypárti széthúzásába. Egyelőre nem túl nagy sikerrel.

Macron vasárnap egy órán át tárgyalt Cédric Villanival, a disszidens En Marche-jelölttel, aki ugye korábban ráindult a kormánypárt hivatalos jelöltjére, Benjamin Griveaux-ra.

A hírek szerint a köztársasági elnök azt kérte tőle, hogy közeledjen a hivatalos jelölthöz, de ezt nyugodtan fordítsuk le úgy magyarra, hogy semmilyen politikai zsarolási eszköz nem volt a kezében Villanival szemben – utóbbi ugyanis azzal jött ki, hogy folytatja a kampányát és kész.

Pár nappal ezelőtt azon morfondíroztam itt a blogon, hogy miért nem zárják ki Villanit a kormánypártból, és arra jutottam, hogy talán a kontroll lehetőségének a megtartása miatt. Ez a lehetőség valószínűleg elszállt, mert Stanislas Guérini, a párt vezetője bejelentette, hogy a héten megszüntetik Villani tagságát.

Ez így első körben azt üzeni, hogy az En Marche inkább szövetségi politikával, mintsem erőből tud csak pozíciókat szerezni a városházán – meg azt is, hogy Hidalgo és Dati azért óvatosan rendelhet egy-egy pezsgőt a mai ebédhez.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kommentek

Kommentek