Erőszakos és rasszista a francia rendőrség?

Rasszista és erőszakos-e a francia rendőrség? (1. rész)

A George Floyd halála nyomán kialakult amerikai helyzet látszólag átgyűrűzött Franciaországba is, ahol szintén tömegek tüntetnek a rendőrség ellen, és ahol parázs vita alakult ki a rendőrségi rasszizmusról és erőszakról. A lényeg, hogy a vita csak „látszólag az Egyesült Államokból gyűrűzött át”, Franciaországnak ugyanis megvannak a maga hasonló, nagyon is hazai gyártmányú problémái. Ezek éppen most kaptak új lendületet, mivel egy jelentős erőszak-ügyben most született egy olyan szakvélemény, amely gyakorlatilag felmenti az intézkedő egyenruhásokat. De nem innen érdemes indulni, hanem onnan, hogy a francia rendőrség tevékenysége évek óta politikai viták tárgya.

A világ figyelmét is felkeltő Floyd-ügy termékeny talajra hullott Franciaországban. A sárga mellényes mozgalom és a nyugdíjreform elleni tüntetések örvén a rendőri erőszak már amúgy is napirenden volt, elég csak a gumilövedékes, „szemkilövetős” esetekre gondolni, vagy azokra a hosszú vitákra, amelyek a rendőrség tömegkezelési doktrínáját illették a tüntetések során (azt is tudjuk, mert az adatok nyilvánosak, hogy jelentősen, 23,7%-kal nőtt a rendőrség belső fegyelmi szervének az ügyforgalma 2019-ben, vagyis egyre több ilyen jellegű panasz, bejelentés érkezik).

Olyannyira fontos ez a téma, hogy a rendőri erőszak elleni fellépés (így potenciálisan a szakmai etikai szabályok felülvizsgálata) terén Emmanuel Macron köztársasági elnök januárban kifejezetten javaslatokat kért a belügyminisztertől. Megoldandó ügyek, viták pedig vannak bőven január óta is. Pár hete egy rendőri intézkedés során készült videó arról, ahogy az egyenruhások rasszista megjegyzéseket tesznek. Azután egy énekesnő kavart azzal vitát, amikor kifejtette, hogy a rendőrség gyilkol, rasszista és ő nem érzi magát biztonságban a közelükben. Még Christophe Castaner belügyminiszter is úgy érezte, válaszolnia kell neki, méghozzá a francia politika által preferált Twitteren. Ezután értesült a közvélemény egy olyan Facebook-csoportról, amelyben rasszista, szexista, homofób üzeneteket váltottak egymással rendőrök.

A cikk folytatását a TEV oldalán olvashatjátok.

Kommentek

Kommentek

One comment on “Rasszista és erőszakos-e a francia rendőrség? (1. rész)

Comments are closed.