Törvény az online gyűlölet ellen (+alkotmánytanács)

Gyűlölet-ellenes törvény: ellenállt az Alkotmánytanács

Legfontosabb elemeiben elbukott az előzetes normakontrollon a Laëtitia Avia képviselő nevével fémjelzett, online gyűlölettel szembeni kormánypárti törvényjavaslat, melynek készüléséről korábban beszámoltunk.

A javaslat többek között arra kötelezte volna a szolgáltatókat, hogy az egyértelműen rasszista és antiszemita tartalmakat súlyos bírság terhe mellett 24 órán belül távolítsák el. Mint arról korábban beszámoltunk, a bírói testülethez szenátorok fordultak, de a jogszabály tervezetével szemben európai kételyek is felmerültek.

Az Alkotmánytanács döntésében – többek között – a csomag központi, egyben leginkább szimbolikus, 24 órás határidős törlési előírását tekintette alkotmányellenesnek, elsősorban a rövid határidő és a szólásszabadságot érintő aránytalan, szükségtelen szolgáltatói hatáskör miatt.

Tehát a testület egyetértett azokkal, akik úgy látták, hogy az előírások (vö. eldönteni rövid határidővel, bírói közbenjárás nélkül, esetenként nagy mennyiségű jelzett tartalomról, hogy egyértelműen törvénysértő-e), túlcenzúrázásra, „biztosra menésre”, szisztematikus törlésre bátorítanák a szolgáltatókat.

A cikk folytatását a TEV oldalán olvashatjátok.

Kommentek

Kommentek

One comment on “Gyűlölet-ellenes törvény: ellenállt az Alkotmánytanács

Comments are closed.