Macron kampányol (ha valaki még nem tudná)

A kedd esti köztársasági elnöki beszéd legérdekesebb része nem a Covid-helyzet elemzése, vagy a 65 éven felülieknek előírt – mármint a védettségi igazolvány érvényességének feltételéül szabott – harmadik oltás. Hanem az a tökéletes egyértelműség, amely átsütött a képernyőn: ez már a kampány része.

Komoly összegeket mertem volna arra tenni, hogy nem fog az elnök nyugdíjreformot bejelenteni, de a témát említeni fogja – végül “csak” arról beszélt, hogy miért nem lesz nyugdíjreform ebben a ciklusban. Persze hozzátette, hogy nagyon akarja – nem más ez, mint üzenet a jobboldali bázisnak, amely maga is nagyon akarná a nyugdíjreformot.

Számítottam arra, hogy Macron megemlíti a glasgow-i COP26-ot, hogy mondjon valami vonzót a zöld szavazóknak. És arra is számítottam, hogy üzen a szuverenistáknak (esetleg a Brexit vagy a tengeralattjáró-ügy kockázatos említésével is akár). Ezt a feladatot végül úgy sikerült megoldania, hogy szinte egy mondaton belül említette a klímavédelmet és az energiaügyi szuverenitást. Ez is megvolt tehát.

Végül, számítottam arra, hogy De Gaulle halálának a napján, 51. évfordulóján valahogy megemlíti a tábornokot, vagy legalábbis utal rá (a fél ellenzék De Gaulle-megemlékezéseket tartott ma, tegyük hozzá, ez volt szinte a nap témája). Szó szerinti utalás nem történt, ebben nem lett igazam, de a beszéd vége tele volt olyan szavakkal és felhívásokkal (a lemondással szembe kell menni, higgyünk Franciaországban stb.), amelyek eléggé felidézték a megfelelően gaulle-ista hangulatot. Már ha az embernek erre fogékony az agya, akkor mindenképpen. Szóval félig-meddig még ez is benne volt, vagy a gaulle-isták gondolhatják úgy, hogy benne volt.

Mondanom sem kell tehát, echte kampánybeszédre számítottam, kék-fehér-piros elnöki köntösben. És az is lett. Kampánybeszéd. Nem a meglepő fajta. Most már annak is világos kell, hogy legyen, aki eddig nem vette észre, hogy az elnök kampányol. Mindegy, hogy hivatalosan bejelentette-e már, vagy nem.

Ne hagyd ki az újdonságokat!

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, ne felejts el feliratkozni a Franciapolitika hírlevelére!

* indicates required

Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Kommentek

Kommentek