Zemmour harca a republikánus oxigénért

Éjszaka kiszivárogtatták, hogy Eric Zemmour ma formálisan bejelentheti a jelöltségét (ami azt jelenti, hogy a reggeli műsorokban megint sok szó lesz róla, és az elmúlt hetekben megakadt-botorkáló kampányáról). Tisztul a kép, a hétvégére lesz republikánus jelölt is.

De előtte lesz kedden este még egy republikánus vita is (egy kicsit attól is elszívhatja a levegőt Zemmour bejelentése, és esti TV-interjúja).

Úgy tűnik, Zemmour és a republikánusok ugyanazért az oxigénért harcolnak. Ezt látjuk a mérésekből is, persze. De szintén erre utal, hogy a december 4-én esedékes republikánus jelöltállítás után egy nappal Zemmour is nagygyűlést tart. Ha a polemista ma, az utolsó republikánus előválasztási vita napján tényleg bejelentést tesz, az megintcsak azt jelenti, hogy most a republikánusok elől akarja elszívni a levegőt, a figyelmet (ami természetesen nem logikátlan a részéről, és a sajtóból úgy értelmezem, különösebben nagy titkot sem csinál e célból).

Mindig figyeljük, hogy ki az, aki lendületet vesz (erősödik) a hivatalos bejelentése után. A levegő elszívása a republikánusok elől ezt a felszállást lenne hivatott megakadályozni, illetve lehetővé tenné Zemmour esetleges meglendülését (az elmúlt hetek már érezhető csökkenése és kudarcos szereplései után). Kérdés, mekkora sikerrel.

Le Pen egyébként ez idő alatt Varsóban folytat majd nemzetközi tárgyalásokat, többek között Orbán Viktorral is. A legutóbbi találkozásuk nagy nemzetközi figyelmet kapott. Most is így lesz vajon? A republikánus, és a Zemmour-dinamika szempontjából ez is figyelendő…

Kommentek

Kommentek