Papírforma vs. meglepetés: újraválasztották Macront

Itt közvetítem az urnazárás után az est fontos eseményeit.

P.S. 22:44 A szavazóbázisok böngészése is lehetséges már. Vannak számok!

22:38 Holnap reggel hat után az Inforádión, 6:30-tól a Pátria hullámain, majd 7:15-től a Heti TV-n élőben elemzem az eseményeket, 8:30-tól pedig a Klubrádió reggeli műsorában beszélgetünk hosszan a francia helyzetről. Gyertek, folytassuk! Addig is jó éjt mindenkinek!

22:36 A feldolgozottság elérte a 80%-ot. Emmanuel Macron előnye folyamatosan nő. Én mára befejezem tevékenységem, de természetesen hajnalban folytatom, a remélhetőleg 99%-os feldolgozottság, és újabb és újabb eredmények, közvélemény-kutatások birtokában.

22:32 A megkérdezettek 56%-a azt szeretné, ha az újraválasztott elnöknek nem lenne parlamenti többsége. Ugyanakkor az ellenzék megosztott (RN – LFI), ami jó esélyt ad Macron pártjának (ha a győzteshez húzás nem lenne elég).

22:16 A feldolgozottság már 74%-os.

22:13 Jean Castex miniszterelnök hamarosan beadhatja a kormány lemondását. Az új kormány megalakulása körüli helyezkedésekről (és a miniszterelnöki ambíciókról) itt olvashattok.

22:08 Macron ma eseti beszéde annyiban már nemzetgyűlési kampánybeszéd volt, hogy igyekezett csökkenteni a személyével és az eddigi hatalomgyakorlási módszereivel szembeni ellenérzéséket.

22:00 65%-os a feldolgozottság.

21:54 Szimbolikus üzenet: a sokak által magányos, autoriter hatalomgyakorlónak tekintett Macront beszéde közben is emberek veszik körbe, ahogy emberekkel érkezett a színpadra is.

21:52 Azt ígéri, hogy máshogy fog kormányozni, mint az előző öt évben. (Elismerte azt is, hogy nehéz idők jönnek.)

21:47 Macron arra kéri híveit, hogy ne fütyüljék ki Le Penéket, mert mindenkinek az elnöke [kíván lenni]. Ezután elkezd beszélni a programjáról, hogy tudniillik mit választottak a franciák ma (ez nyilván üzenet a legitimitását megkérdőjelezőknek).

21:46 Továbbra is beszél a baloldali szavazókhoz, és azokhoz, akik Le Pen ellen szavaztak, nem rá.

21:45 Hosszan sorolja, kiknek, és miért hálás.

21:42 Macron most kezd beszélni.

21:35 Öt évvel ezelőtt Macron egyedül sétált az Örömóda hangjaira elmondani beszédét. Most feleségével, fiatalokkal, gyerekekkel.

21:32 Ahogy halad a számolás, nő a különbség Macron és Le Pen között (a nagyvárosi szavazókörök esetenként később is zártak). A feldolgozottság most 52%-os.

21:24 A Le Monde úgy tudja, Le Pen felhívta Macront.

21:23 A számolás menete itt követhető.

21:21 Lassan minden jelentős szereplő megszólalt az elnökön kívül.

21:06 Az elnök néhány percen belül megérkezik a Mars-mezőre, ahol beszédet mond.

21:03 Az első nyilatkozatok a Nemzeti Tömörülés részéről kemény tárgyalásokat ígérnek, és kevés nyitottságot a Zemmourral való szövetségre (Jordan Bardella).

20:53 Eric Zemmour a reakciójában arról szólt, hogy számított a vereségre, és a Le Pen névnek tulajdonította. Egyértelmű kihívás Marine Le Pennek, ahogy Zemmour indulása is az volt. Zemmour Macron és Mélenchon ellen is mobilizálni igyekezett (21:11 kiegészítés: ezzel Zemmour erősen megemeli Jean-Luc Mélenchont, mint ellenfelet, nyilván fel kell mutatnia neki is az okot, amiért lendületben kell maradni).

20:52 Louis Aliot (RN) egy népi blokk létrehozásáról beszél. Egyértelmű kihívás a radikális baloldalnak.

20:25 Jean-Luc Mélenchon (LFI, radikális baloldal) folytatja a két forduló között megkezdett parlamenti kampányát, természetesen igyekszik csökkenteni Macron legitimitását. Június 12-én és 19-ére azt kéri a franciáktól, válasszanak baloldali többséget a vezetésével.

20:22 Marine Le Pen ma értelemszerűen a Nemzeti Tömörülés valaha volt legjobb eredményét érte el.

20:17 Ilyenkor a veszteseknek is lelkesíteniük kell, hogy ne veszítsék el a híveik a lelkesedésüket a harmadik és a negyedik forduló (a parlamenti választás) előtt.

20:16 MLP nem úgy néz ki, mint aki vissza akar vonulni. Folytatja, mondja.

20:16 MLP ellenhatalmi igényekről beszél. Azaz elkezdi a parlamenti kampányt.

20:14 MLP győzelemként értékeli az eredményét.

20:13 Marine Le Pen mintegy 8 százalékot javított a 2017-es eredményéhez képest. Most kezdi a beszédét.

20:11 A részvétel 71-72% körül lehet, ami történetileg is magas (a számolásnál majd ezt is figyeljük).

20:10 Most az lesz az érdekes, hogy Marine Le Pen hogy mozog. Tisztább vereséget szenvedett, mint amekkorát az első forduló előtt remélhetett. Hogy fogják értékelni, főleg a jobboldalon, ahol nagy változások várhatók? Az ÉS-ben morfondíroztam már ezen.

20:06 Macron pár perc múlva beszélhet.

20:03 Az Ifop is 58%-ot becsül Macronnak.

20:01 Emmanuel Macron 58,2%-ot szerzett az Ipsos-Sopra Steria szerint.

19:56 Soha nem választottak újra közvetlenül köztársasági elnököt úgy, hogy közben parlamenti többsége is volt (Mitterrand és Chirac is egy ún. együttlakás után lett ismét elnök).

19:55 20:01 perckor egy új kampány kezdődik. Júniusban parlamenti választások lesznek – akkor derül ki, lesz-e az elnöknek többsége.

19:53 7-8 perc múlva megtudjuk, ki lesz a következő francia elnök. Még egyszer, az érkező számok becslések lesznek, nem exit pollok.

19:42 A mai választás hivatalos eredményét szerdán hirdetik ki.

19:38 Az este nyolc órakor bejelentett előzetes eredmény nem exit poll adatsor lesz. Statisztikai becslés készül ezekben a percekben is, ténylegesen megszámolt szavazóköri eredmények alapján.

19:36 Marine Le Pen nem tudta megnyerni a vitát, és a kampányban az idejét is vesztegette. Ezt elemeztem a Neokohn lapjain. A radikális jobboldali politikus győzelme már bombameglepetésnek számítana. Erről pedig tegnap írtam a 24.hu-nak.

19:25 A belga sajtó szerint Macron nagyon nyerhet (55-58%): ezt általuk megszerzett mai közvélemény-kutatásokra alapozzák. A tengerentúli területeken viszont tarolhatott Marine Le Pen. A napközbeni szivárogtatások itt találhatók.

(20 óra után, a becslések bejelentése után megváltoztattam a címet, jelezve az elnök újraválasztását.)

Kommentek

Kommentek